Wijnhuis Vriesenhof


Het Vriesenhof Estate ligt aan de voet van de Stellenbosch Mountains, in de Coastal Region van Zuid-Afrika. Hier produceert Jan ‘Boland’ Coetzee, voormalig rugbyspeler bij de Springbokken, uitstekende, voornamelijk rode wijnen in de stijl van goede Bourgogne en Bordeaux.

Familiebedrijf
Jan ‘Boland’ Coetzee, een grote rugbylegende, is tegenwoordig wijnmaker en eigenaar van enkele wijndomeinen. Hij oogstte zijn eerste Vriesenhof-wijnen in 1981. Sinds die tijd heeft hij zijn domein langzaam uitgebreid en voorzien van goed geoutilleerde kelders. Een paar jaar na het binnenhalen van zijn eerste oogst verwierf hij de Talana Hill wijngaarden, vlakbij zijn eerste domein Vriesenhof, in het hart van de Paradyskloof Vallei. Hij brengt sinds een aantal jaren ook wijnen uit onder de naam paradyskloof. Jan ‘Boland’ Coetzee is sterk beïnvloed door zijn verblijf van een jaar in de Bourgogne, al meer dan 20 jaar geleden. Hij houdt veel van wijnen in de Bourgogne-stijl. Vriesenhof Estate heeft naast eigen wijngaarden contracten met verschillende kleine druiventelers voor de aankoop van druiven, met name voor de wijnen onder het label Paradyskloof. Zijn talentvolle dochters Hanlé Hill en Cornelia Coetzee vervullen een marketing- en salesfunctie binnen het bedrijf. Sterk beïnvloed door de Bourgogne Jan ‘Boland’ Coetzee is de Johan Cruyff van Zuid-Afrika. Hij verwierf grote faam als rugbyspeler voor het nationaleteam, de Springbokken. Na afsluiting van zijn sportcarrière ging het roer helemaal om. Hij ging in de wijn en behaalde zijn Oenologiediploma aan de Universiteit van Stellenbosch in 1967. Daarna werkte hij bij vele bekende wijnhuizen in Zuid-Afrika. Na een leerzame periode bij Kanonkop besloot Jan in 1980 voor zichzelf te beginnen.

Zijn stijl is sterk beïnvloed door een seizoen in de wijngaarden en kelders van het grote wijnhuis Joseph Drouhin in de Bourgogne. Hij is gefascineerd door de natuur en doet er alles aan de perfecte druif te creëren. Zo werkt hij samen met de niversiteit van Stellenbosch om het beste uit de Pinot-Noir druif te halen, zijn grote
passie. Bourgogne-stijl is favoriet Coetzee streeft ernaar wijnen in zijn favoriete Bourgognestijl te produceren. Zijn favoriete druivenras is de Pinot Noir. Hij ziet het als een uitdaging om in een warm klimaat als het Zuid-Afrikaanse toch wijnen te maken met de klassieke kenmerken van de Pinot Noir. Zijn filosofie als wijnmaker komt het beste tot uiting in de labels Vriesenhof en Talana Hill. Maar Bordeaux-wijnen vindt hij evengoed interessant. Volgens Jan ‘Boland’ zijn die echter makkelijker te imiteren dan Bourgognes. Elke Vriesenhof wijn heeft een uniek en geheel eigen karakter. De rode Vriesenhof wijnen zijn vol en krachtig. De tannines zijn duidelijk aanwezig, maar zacht van karakter, zodat de wijnen toegankelijk
blijven en redelijk snel op dronk.‘Kallista’, een wijn in Bordeaux-stijl, is het boegbeeld van Vriesenhof. ‘Kallista’ is Grieks voor ‘het mooie’. De wijn is genoemd naar een uitspraak van Plato, die zei dat men in het leven altijd moet zoeken naar het mooie of edele. Nieuw is de Pinot Noir van jonge stokken (Dijon-klonen) die naast het wijnhuis groeien.Voor witte wijn is Coetzee gespecialiseerd in Chardonnay.
Voornamelijk rood Vriesenhof is prachtig gelegen aan de voet van de Stellenbosch Mountains, direct onder de invloed van de koele zeewind. Op het wijnhuis worden de Vriesenhof-, Paradyskloof- en Talana-Hill-wijnen geproduceerd.

De wijngaarden
Vriesenhof bezit circa 55 hectare wijngaarden aan de voet van de Stellenbosch Mountains. Landschappelijk gesproken is dit het mooiste wijnbouwgebied van Zuid-Afrika. Het wordt zeer geschikt geacht voor de aanplant van rode druivenrassen, met name de Cabernet Sauvignon. Hoger tegen de bergen, nog meer onder invloed van de koele oceaanwinden van de False Bay, doen de Sauvignon Blanc en Chardonnay het goed.  Door de wijnen van Vriesenhof zijn Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinotage, Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc aangeplant. De productie per jaar  bedraagt 252.000 flessen,waarvan 80% rood en 20% wit.

Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77
Ook Premium Partner worden?

Overige partners

ADCWIJNEN (Amsterdam)

Telefoon: 020 - 301 84 01

Wijnhuis Soons (Domburg)

Telefoon: 0118 - 216 877

Rozee Wijnhandel (Cadzand)

Telefoon: 0117 - 392 308

Mark van Duijn Wijnen (Den Haag)

Telefoon: 06 - 129 894 06

Schouten wijn & gedistilleerd import b.v. (Den Haag)

Telefoon: 070 - 345 42 02
Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen