Het land produceerde in die periode grote hoeveelheden zoete wijn voor broedervolkeren, met voorop de Sovjet Unie. Kwantiteit ging voor kwaliteit. Momenteel is Roemenie een van de 10 grootste wijnproducenten ter wereld. Ongeveer 335.000 hectare zijn er met wijnstokken beplant en ruim een miljoen mensen zijn werkzaam in de wijnbouw.
Roemenië is een land dat gelegen is in zuid-oost Europa en wordt begrensd door Hongarije, Moldavië, Oekraïne, de Zwarte Zee, voormalig Joegoslavië en de Donau aan de grens met Bulgarije. De bergketens van de Karpaten en de Transsylvanische Alpen verdelen het land in een noord-westelijk berggebied en in een zuid-oostelijke laagvlakte.
Roemenië heeft een gematigd landklimaat met een lang en zacht voor- en najaar. In het zuiden en in het oosten, aan de Zwarte Zee telt men meer zonuren dan in ons land.
Het land heeft een zeer oude wijnbouwtraditie. Er zijn bewijzen dat er in Roemenië al voor onze jaartelling een wijncultuur bestond. Het land heeft al eeuwenlang prachtige wijnen voortgebracht. Dit is niet verwonderlijk want de omstandigheden van bodem en klimaat zijn er zeer geschikt om er de druiven tot een ideale rijpheid te laten komen. In de 17e eeuw waren de Roemeense wijnen aan de Europese hoven en in kerkelijke kringen goed bekend. De Oostenrijkse keizer had hier zelfs zijn eigen wijngaarden. Een groot deel van het huidige Roemenië maakte toen immers deel uit van het Oostenrijks-Hongaarse Keizerrijk.
Roemenië genoot ooit een grote reputatie voor een bijzondere zoete wijn, Cotnari. De Cotnari komt uit Roemeens Moldavië(jud Iasi). De Cotnari werd na de Hongaarse Tokaji als de beste wijn van Zuidoost Europa beschouwd.