Kroatië staat ook bekend als een uitstekend wijnland. De kwaliteitsvolle rode Kroatische wijnen zijn merlot, cabernet, postup, plavac en dingzac, de witte wijnen zijn malvazija, posip, pinot, vugava en kujundzusa. In de regio rond Split liggen veel wijngaarden. Niettemin zijn de Kroatische wijnen in het buitenland relatief onbekend. Toetreding tot de Europese Unie kan hier in de toekomst wellicht verandering in brengen.
Kroatië heeft een groot marketing probleem : door de beperkte middelen van de Horeca, worden er meestal goedkope wijnen aangekocht en geserveerd aan de toeristen. Hierdoor wordt er een verkeerde indruk gewekt want er zijn echt wel kwaliteitsvolle wijnen verkrijgbaar.
In Kroatië heerst een grote verscheidenheid aan klimaten. Het klimaat in Kroatië varieert van Mediterraan langs de Adriatische kust tot een landklimaat in het binnenland. De wind zorgt voor een verkoelende bries in de zomer aan de kust. De temperatuur schommelt tussen de tien (winter) en zesentwintig (zomer) graden Celsius. Het Binnenland kent een klimaat met droge en hete zomers en koude, natte winters. De temperatuur schommelt in januari rond het vriespunt, terwijl het in augustus gemiddeld 24 graden Celcius kan worden. In de bergen blijft de temperatuur in januari onder het vriespunt, gemiddeld schommelt de temperatuur tussen de -5 en 0 graden Celcius. De zomers zijn er aangenaam fris, in de wintermaanden kan het er flink sneeuwen. Gedurende de maand augustus stijgt de temperatuur in de hooggelegen gebieden tot ongeveer 18 graden Celcius. De zon schijnt veel in Kroatië. Het langjarig gemiddelde ligt op 2500 uur per jaar.