Japan is voornamelijk bekend om z'n Japanse rijstwijn Sake. Sake wordt net als wijn door middel van fermentatie verkregen. Sake is een drank die lange tijd werd onderschat. De tijd dat we sake kennen als het warme drank is voorbij. Sake is een bijzonder alternatief voor wijn en wordt tegenwoordig licht gekoeld gedronken en geserveerd in een wijnglas. De smaak kan variëren van licht en fruitig tot rijk en complex.
Sake is een Japanse alcoholische drank met als basisingrediënt rijst. Sake wordt ook wel rijstwijn genoemd. Ten onrechte heeft sake de naam een zeer sterke alcoholische drank te zijn. Het alcoholpercentage ligt meestal rond de 15-17%, een percentage dat dicht bij dat van wijn ligt. De officiële naam voor sake is Seishu (‘heldere alcohol') of Nihonshu, dat ‘Japanse alcohol' of ‘Japanse sake' betekent. De smaak van sake kent vele variaties; van fruitig en aromatisch, tot licht en droog of rijk en complex. Sake is heerlijk als aperitief en combineert heel mooi met allerlei gerechten..