Hongarije is het 5e wijnland van Europa na Duitsland, Frankrijk, Portugal en Spanje. Hongaarse wijn wordt gemaakt in ruim 20 afzonderlijke herkomstgebieden die wettelijk erkend zijn. Hongarije behoort tot de meest diverse wijnlanden van Europa. De aanplant van de Hongaarse wijngaarden, met een totale oppervlakte van ongeveer 130.000 hectare, is erg divers en brengen wijnen met een eigen karaktervoort.
Hongarije kent een rijke wijnbouwtraditie die teruggaat tot de tijd dat de Romeinen hier hun provincie Pannonia stichtten. Men overleefde Invallen van de Mongolen in de 13e eeuw, de bezetting van het land door de Turken in de 16e en begin 17e eeuw en in het verlies van grote gebieden aan buurlanden. In het midden van de 17e eeuw ontdekte men in Hongarije het verschijnsel van de botrytis cinerea (edele rotting) Dit leidde tot het succes van de Tokaj Aszú wijnen.
Evenals in de buurlanden had de nationalisatie van de wijnbouw na 1945 een buitengewoon ongunstig, nivellerend effect. De liberalisering van de economie sinds 1990 heeft echter gezorgd voor de komst van kapitaalkrachtige buitenlandse investeerders, onder wie enkele zeer gerenommeerde wijnproducenten, en het ontstaan van individuele domeinen. Hongarije kreeg in 1997 een nieuwe wijnwetgeving die de nodige ruimte biedt voor experimenten. Het land profileert zich internationaal vooral met droge witte wijnen.
Hongarije ligt in het midden van Europa en wordt omringd door de vele bergen van de buurlanden, het Hongaarse klimaat kenmerkt zich als een gematigd continentaal klimaat. Deze klimatologische omstandigheden zijn postief voor de productie van aromatische witte als voldoende rijpe rode wijnen. In het westen van Hongarije is veel wijnbouw te vinden rond het grote Balatonmeer, dat een grote invloed heeft op het klimaat. Bij Pécs en omgeving men spreekt over een submediterraan klimaat die veroorzaakt wordt door de extra bescherming van de omliggende bergen.
Hongarije heeft koude winters met veel sneeuw en warme zomers met temperaturen boven de 35 graden Celsius. In de loop van de zomer loopt de temperatuur van het Balatonmeer op tot circa 25 graden Celsius. Hongarije heeft in vergelijking met andere Europese landen relatief veel zonne-uren, circa 2000 per jaar.
Van de totale productie is ongeveer eenderde rood en tweederde wit. De belangrijkste witte druivenrassen zijn de olasz (welschriesling), szűrkebarát (pinot gris), furmint, hárslevelü en kéknyelü. De meest aangeplante blauwe druif is de kadarka, gevolgd door de kékfrankos (blaufränkisch) en kékoporto (= portugieser).
Vooral de afgelopen jaren zijn er onder invloed van buitenlandse wijnbedrijven die in Hongarije investeren veel populaire Franse druivenrassen, zoals merlot, cabernet-sauvignon en dergelijke aangeplant. De wijnwetgeving is grotendeels aan die van de EU aangepast.