Georgië behoort tot één van de oudste wijnlanden ter wereld. Het ligt in de Kaukasus, tussen de Zwarte en de Kaspische Zee, op het knooppunt tussen Azië en Europa. Georgië grenst in het noorden aan Rusland, in het oosten aan Azerbeidzjan, in het zuiden aan Turkije en in het zuidoosten aan Armenië. Tbilisi, de Hoofdstad van Georgië, is gelegen op dezelfde breedtegraad als Madrid in Spanje en dit wordt beschouwd als één van de beste klimaatgordels voor wijnbouw.
De honderden inheemse druivenrassen, de verschillende vruchtbare bodemsoorten en het ideale klimaat om wijndruiven te laten rijpen, zorgen voor perfecte omstandigheden om grootse wijnen te maken. Er worden moderne wijnen gemaakt waarin het beste van de Europese expertise en de Georgische wijntraditie samenkomen. Karaktervolle frisse wijnen en rode wijnen met een intense kleur, krachtig in geur en smaak.
Georgië heeft een roerige geschiedenis achter de rug en heeft een economie waarin wijnbouw nog steeds een grote rol speelt. 8000 jaar geleden werd hier al wijn gemaakt. Het is bekend dat onze westerse ‘ Vitis Vinifera’-druivensoorten uit de Transkaukasus komen, het gebied tussen de Kaspische en Zwarte Zee en Klein Azië. Uit archeologische vondsten blijkt dat in dit deel van de wereld al heel vroeg wijn en bier werd gemaakt en dat men daarin handelde.
De bijzonderheden van het landschap bieden grote variatie in het klimaat: De bergen van de Kaukasus in het Noorden ( 30% van het grondgebied), de Zwarte Zee in het Westen en de Kaspische Zee in het Oosten. Door de ligging en het landschap beschikt Georgië over bijna alle denkbare klimaattypen: van vochtig-subtropisch tot eeuwige sneeuw en gletsjers. De gemiddelde temperatuur varieert sterk per regio. In het laagland is deze in januari zo'n 3° C en in juli loopt deze op naar gemiddeld 25° C; in de bergen is de temperatuur respectievelijk -5° C en 16° C . Ook de gemiddelde neerslag verschilt per regio, van 300 mm in het oosten tot 2.800 mm in het westen.
De wijntechnologie in Georgië is de afgelopen jaren enorm verbeterd en investeringen vanuit het Westen en ook Rusland groeien. Dit komt in de eerste plaats ten goede aan verbetering van de kwaliteit van de wijngaarden, van de druiven en uiteindelijk de vinificatie en uitmonstering van de kwaliteitswijnen. De nieuwe Georgische wijnwetgeving is - mede onder druk van Duitsland - officieel door de Europese Unie goedgekeurd en erkend.