Wijnhuis Yering Station


Yering Station mag er zich op beroemen de eerste wijngaard van Australië te zijn. Het wijnbedrijf moet dan ook worden gezien als een historische plek, die het begin markeert van de wijnindustrie van de staat Victoria. Ook de naam van de plek dateert uit die tijd. 

In 1837 waren het de gebroeders Ryrie (William, Donald en James) die de streek ontgonnen met een grote kudde vee. Zijn pachtten daarvoor een stuk grond van niet minder dan 17.000 hectare. Zij gaven deze bezitting de naam Yering, ontleend aan het Aboriginal, een naam die voortleeft tot op de dag van vandaag. Maar ze beperkten zich niet tot het houden van vee. In augustus 1838 plantten ze hun eerste druiven, de blauwe 'Hamburg' en de witte 'Sweetwater'. In 1845 maakten ze hun eerste wijn op Yering. Zij leerden het vak van een Zwitserse wijnboer, James Dardel, die hen bijbracht hoe te snoeien en hoe wijn te maken. Maar de echte bloei van de wijnen van Yering kwam pas met de overname door Paul de Castella, een van de vele emigranten uit Neuchatel in Zwitserland.  Hij breidde de wijngaard uit en plantte druivenstokken die uit Frankrijk waren geïmporteerd. In 1860 was er al een wijngaard met een omvang van 20 hectare.

De wijnen wonnen aan populariteit en wisten zelfs meerdere prijzen in de wacht te slepen. Aan het begin van de twintigste eeuw trad het verval helaas in en werden veel wijngaarden in Victoria gerooid. Veel boeren in Yarra Valley stapten over op de teelt van melkvee. Daarmee was ook het lot van de wijngaarden van Yering station bezegeld. 

De aanplant voor het moderne Yering Station begon in 1988. De Reserve-wijnen zijn afkomstig van deze oudste aanplant van de moderne tijd. Het wijngoed begon pas werkelijk aan zijn tweede jeugd met de overname door de familie Rathbone in 1996. Sindsdien zijn de wijngaarden uitgebreid en zijn een nieuwe winery en een hoofdgebouw neergezet, ontworpen door de beroemde architect Robert Conti. Tevens is een partnership opgezet met het champagnehuis Devaux. Het maakt Yering tot een van de belangrijkste wijnbedrijven van Yarra valley, helemaal in familie-eigendom, met uitgebreide wijngaarden en met een grote reputatie voor zijn mooie wijnen, voor zijn gastvrijheid, mooie gebouwen en fraaie tuinen. Het totale wijngaardoppervlak bedraagt inmiddels meer dan 100 hectare, verdeeld over vijf verschillende wijngaarden in de Yarra Valley. Chardonnay is de belangrijkste witte druif, met daarnaast sauvignon blanc, semillon, marsanne en viognier. Blauwe druiven zijn hier vooral cabernet sauvignon, pinot noir en shiraz, met kleinere hoeveelheden merlot, cabernet franc en malbec, en zelfs een kleine aanplant van de Italiaanse rassen sangiovese en nebbiolo.

In de kelder bevinden zich meer dan 3000 Franse eikenhouten vaten. Het bedrijf wordt geleid door Graeme Rathbone, Doug en Ann Rathbone, en Darren Rathbone, die tevens een van de wijnmakers is. Ook Matt Rathbone is werkzaam op  Yering Station. Door de Australische wijnpers wordt Yering Station gezien als een van de belangrijkste opkomende wineries.

Yering Station wijnen


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58
Ook Premium Partner worden?

Overige partners

ADCWIJNEN (Amsterdam)

Telefoon: 020 - 301 84 01

Wijnhuis Soons (Domburg)

Telefoon: 0118 - 216 877

Rozee Wijnhandel (Cadzand)

Telefoon: 0117 - 392 308

Mark van Duijn Wijnen (Den Haag)

Telefoon: 06 - 129 894 06

Schouten wijn & gedistilleerd import b.v. (Den Haag)

Telefoon: 070 - 345 42 02
Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen