Wijnhuis Thandi


In het kader van een empowerment project besloot het ‘De Rust Estate’ samen te werken met de plaatselijke bevolking bij het opzetten van hun eigen wijnbedrijf. Empowerment is het Zuid-Afrikaanse begrip voor ondersteuning van de zwarte bevolking in hun streven naar algehele emancipatie. In het kader van deze opzet kunnen de mensen uit het dorp zelf wijnen maken en verhandelen, om zo hun levensstandaard te verbeteren. Zij worden daarbij geholpen door het ‘De Rust Estate’ van Paul Cluver voor het maken van de wijnen en Vinfruco voor de verkoop.

Het estate van de familie Cluver, De Rust, werd verworven in 1896 door de grootvader van de huidige eigenaar, Paul Cluver. In de loop van de jaren tachtig werden grondmonsters genomen, waaruit bleek dat wijnbouw hier uitstekend mogelijk was. Daarop werd besloten om een deel van de appelgaarden te vervangen door wijngaarden. De eerste druiven werden geplant in 1986. Enige jaren
geleden werd een speciaal project opgestart om de zwarte bevolking te steunen. Bij dit project wordt de bevolking van de Lebanon Village in Elgin in staat gesteld eigen wijnen te maken op het De Rust Estate onder de naam Thandi. Hiervoor is een eigen wijnmaker in dienst gekomen, Patrick Kraukamp. Deze maakt zelf de wijnen en wordt daarbij terzijde gestaan en opgeleid door Andries Burger, de wijnmaker van Paul Clüver. De marketing van de wijnen is in handen van Vinfruco, een bedrijf met veel ervaring op dit terrein.Patrick Kraukamp.

De wijnen van Thandi worden gemaakt in de wijnkelders van het estate van Paul Cluver. Verantwoordelijk voor de wijnen van Thandi is de wijnmaker Patrick Kraukamp. Bij het wijnmaken wordt hij bijgestaan door Andries Burger, de schoonzoon van eigenaar Dr. Paul Cluver. Bij de wijnen voor Thandi is in samenspraak met wijnmaker Patrick Kraukamp gekozen voor een vrij soepele en toegankelijke stijl. Uiteraard mede omdat een deel van de druiven afkomstig is van elders in het Stellenbosch gebied. De Thandi-wijnen zijn daarmee heerlijk exotisch en breed, met het accent op het fruit, zonder veel hardheid of zuren. Kraukamp had onmiddellijk groot succes met zijn Chardonnay, met name op de Engelse markt. Na een Chardonnay wordt door Kraukamp een Pinot Noir gemaakten een Cabernet Sauvignon. Smakelijke wijnen, die door veel wijnliefhebbers erg worden geapprecieerd. Betaalbare wijnen voor de consument. Door de positieve gang van zaken rond de lancering van de Thandi-wijnen moest gelijk worden gedacht aan een uitbreiding van de capaciteit. Dat moest ten dele komen uit de aankoop van druiven elders, met name in het Stellenbosch-gebied. Met name de druiven voor de Cabernet Sauvignon zijn afkomstig uit deze wijngemeente. Cabernet zou in Elgin niet eens gemakkelijk rijpen, vanwege het uitgesproken koele klimaat. In totaal is men in het bezit van 26 hectare eigen wijngaarden. Van de totale productie is ruim de helft rood (54%), en dus iets minder dan de helft wit (46%). Het project is de redding van het dorp in Elgin dat sterk te lijden had onder de negatieve resultaten bij de appelverkoop. De appelprijs stond de laatste jaren flink onder druk, en daarmee het inkomen van Lebanon Village. Door het maken van smakelijke wijnen is de ontwikkeling van dit dorp in feite indirect mogelijk geworden.

Druiven profiteren van koele oceaan. Een deel van de druiven is afkomstig uit Elgin, van de plek waar ook de wijnen van Paul Cluver vandaan komen. Het gemiddeld aantal zonuren per dag in Elgin, 7,9, is praktisch gelijk aan dat in Beaune, de hoofstad van de Bourgogne:7,8. De wijngaarden van Elgin hebben twee grote voordelen die elders in Zuid-Afrika niet overal zo worden aangetroffen. De directe nabijheid van de oceaan zorgt voor een natuurlijke afkoeling. De wijngaarden zijn omgeven door hoge bergen, zodat ze de wind van zee goed kunnen opvangen. Daarnaast liggen ze op vrij grote hoogte, gemiddeld tussen de 400 en 500 meter. Dat betekent dat er een natuurlijke extra koelte is, vooral in de nachtelijke uren. Dit levert druiven op met mooie fruitaroma’s en een fraaie natuurlijke frisheid. Daarnaast worden druiven gekocht bij andere producenten, om te komen tot een levensvatbare productie. Het bedrijf is het nieuwe millennium ingegaan met een stijging van de productie met 25% tot 100.000 liter. En later volgt er meer. Een goed bedrijf, met een goede toekomst.


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055
Ook Premium Partner worden?

Overige partners

ADCWIJNEN (Amsterdam)

Telefoon: 020 - 301 84 01

Wijnhuis Soons (Domburg)

Telefoon: 0118 - 216 877

Rozee Wijnhandel (Cadzand)

Telefoon: 0117 - 392 308

Mark van Duijn Wijnen (Den Haag)

Telefoon: 06 - 129 894 06

Schouten wijn & gedistilleerd import b.v. (Den Haag)

Telefoon: 070 - 345 42 02
Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen