Wijnhuis Tenuta di Valgiano


Tenuta Di Valgiano is net als Fattoria Mansi Bernardini gelegen op 250 meter boven de zeespiegel op een heuvel ten noordoosten van de charmante stad Lucca in het noordelijke deel van Toscane, en op korte afstand van de Tyrreense Zee. Het klimaat is Mediterraans en de aanzienlijke hoeveelheid licht bevorderen het rijpingsproces van de druiven. De gevoeligste landbouwmethodes, waaronder de biodynamische, worden gebruikt   om de wijnstokken te cultiveren met het doel om druiven van top-kwaliteit te produceren. In de wijnkelders wordt er gewerkt met de traditionele methodes en wordt de interventie van technologie tot een minimum beperkt.

Wijngaarden

Tenuta di Valgiano’s wijngaarden van in totaal 16 hectaren bevinden zich op een terras van kiezelstenen en kleiachtige grond. Bij voorkeur wordt de Sangiovese druif gekweekt langs de rand van de wijngaarden, hierdoor worden de aromatische eigenschappen bewaard en tegelijkertijd de goede stuctuur weet te bereiken. De Merlot druif wordt gekweekt op de kleiachtige grond, maar kan toch ondanks deze grond zijn fijnheid en elegantie handhaven. En tenslotte heeft de Syrah druif zijn structuur en parfum te danken aan de zandsteen-kiezelstenengrond.

De wijnstokken op de wijngaard (5.700 per hectare) zijn tussen de 6 en 40 jaar oud. Tenuta di Vagiano hanteert de organische en biodynamische landbouw methode: zorgvuldig beheer van de grond, door het zaaien van peulvruchten, grassoorten en aromatische planten. Voorzichtig gebruik van klei, koper en zwavelbehandelingen op het gewas, en alleen biologische middelen zijn toegestaan tegen parasieten en bladluis. Er worden analyses uitgevoerd in de diepere grondlagen om een beter inzicht te krijgen in het natuurlijke wijnstok -  klimaat - bodem evenwicht, zodat dit evenwicht gehandhaafd kan blijven.

Wijnbereiding
De oogsttijd wordt meer op basis van aromatische intensiteit bepaald dan op basis van analytische gegevens, in een poging om uit elke wijngaard een niveau van rijpheid te verkrijgen, dat naast een adequate concentratie van tannine, samengaat met de aromatische karakteristieken van het grondgebied. De gisting vindt plaats in temperatuur gecontroleerde houten en stalen vaten. Het uitpersen wordt gedaan door middel van persen of stampen. De gistingstijd wordt bepaald door de wijngaard en kan 6 tot 18 dagen duren. Alles beoogd het vermijden van bovenmatige uitpersen: de druiven van Valgiano zijn daarom zeer rijk van kleur en taninne. Zodra de aromatische kenmerken zijn bereikt wordt de wijn overgebracht.

Rijping
De uitgeperste wijn wordt onmiddelijk overgebracht in vaten voor de gisting. Elk jaar wordt een vijfde van de vaten vernieuwd. Het gevoeligste hout wordt gekozen zodat de kenmerken van de wijn niet zullen wijzigen. Tijdens de winter wordt de wijn bewaard op de fijne droesem en met luchtdruk wordt de wijn geklaard, in plaats van met pompen. Verder wordt het gebruik van zwaveldioxyde tot het minimum beperkt en de temperatuur van de kelder is niet hoger dan 17,5 graden. De wijn blijft 15 tot 18 maanden in de kelder. De concentratie van tannines in de Valgiano wijnen zorgt voor vrij zware wijnen die een langzame rijping vereisen. Er wordt technisch niet ingegrepen om het rijpingsproces te versnellen hierdoor worden de kenmerken van het grondgebied  eerbiedigd.

Botteling

De botteling van de wijn vindt plaats aan het einde van de lente. De dosering van zwaveldioxyde wordt uiterst laag gehouden om de kenmerken van het grondgebied zo goed mogelijk te behouden. De flessen worden gespoeld met chloor-vrij water voordat ze gevuld worden en voor een jaar worden weggelegd alvorens ze verkocht worden.


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77
Ook Premium Partner worden?

Overige partners

ADCWIJNEN (Amsterdam)

Telefoon: 020 - 301 84 01

Wijnhuis Soons (Domburg)

Telefoon: 0118 - 216 877

Rozee Wijnhandel (Cadzand)

Telefoon: 0117 - 392 308

Mark van Duijn Wijnen (Den Haag)

Telefoon: 06 - 129 894 06

Schouten wijn & gedistilleerd import b.v. (Den Haag)

Telefoon: 070 - 345 42 02
Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen