Wijnhuis Rustenberg


Rustenberg is een van de mooiste domeinen van het Zuid-Afrikaanse Stellenboschgebied. De wijngaarden liggen tegen de Simonsberg, die met zijn hoge toppen de wijngaarden van Stellenbosch domineert. Eigenaar Simon Barlow heeft het afgelopen decennium resoluut de weg naar de top ingezet. Inmiddels behoren de wijnen van Rustenberg tot de beste van Zuid-Afrika. Internationale en lokale wijnschrijvers rekenen ze zelfs tot de absolute wereldtop.

Kaap-Hollandse stijl
De geschiedenis van Rustenberg gaat terug tot 1682. Roelof Pasman uit Meurs, bij de Rijn, zag de mogelijkheden om hier grote wijnen te maken. Het oorspronkelijke Rustenberg werd aan het begin van de 19e eeuw verdeeld in twee domeinen: Rustenberg en Schoongezicht.

Schoongezicht werd door toenmalig eigenaar Jacob Eksteen aan zijn schoonzoon gegeven. Het domein werd in 1941 verworven door de ouders van Simon Barlow, Peter en Pamela.Vervolgens verwierf Peter Barlow in 1946 ook Schoongezicht,waardoor de twee eigendommen weer werden verenigd tot het oorspronkelijke Rustenberg. Het huidige Rustenberg is gevestigd in de gebouwen van het voormalige, nu in Kaap-Hollandse stijl gerenoveerde Schoongezicht. Nadat Simon het in 1987 van zijn vader had overgenomen,werd het bedrijf volledig gerenoveerd. Aanplant van nieuwe wijngaarden en een tweede modernisering in de jaren negentig hebben Rustenberg op het huidige, hoge niveau gebracht.

De wijnmaker
In 1999 is de jonge getalenteerde wijnmaker Adi Badenhorst aangetrokken. Hij maakte naam met de wijnen van Groote Post Winery in Darling. Adi is een telg uit een geslacht van wijnmakers. Hij deed ervaring op in Californië en op Château Angélus in Bordeaux. Hij werkt samen met Nieuw-Zeelander Rod Easthope, de vorige wijnmaker en nu consultant van Rustenberg. Deze heeft de afgelopen vijf jaar onder andere de tweede lijn ‘Brampton’ geïntroduceerd. Adi Badenhorst heeft de beschikking over een schitterende, medio jaren negentig volledig gerenoveerde kelder, voorzien van de modernste snufjes. De wijnen worden uitsluitend met behulp van zwaartekracht verplaatst. In de fraaie vatenkelder ondergaat een deel van de wijnen een langerijping op eikenhouten vaten. Ook hier, op Rustenberg, bewijst Badenhorst hoe getalenteerd en bevlogen hij is.

Kwaliteit in wijngaard en kelder
Achter het herenhuis Schoongezicht ligt het gloednieuwe hi-tech keldercomplex. Onder de grond, onder de roestvrijstalen gistingstanks, bevindt zich de rijpingskelder met de eikenhouten vaten. De voormalige paardenstallen zijn prachtig gerenoveerd tot een fraai proeflokaal. Alle druiven worden met de hand geoogst en alle wijngaardblokken worden in de kelder apart gevinifieerd en op vat te rijpen gelegd. Ze worden pas later gemengd, om wijnen met de gewenste complexiteit te creëren. De blends zijn per wijnjaar verschillend van samenstelling, afhankelijk van de kwaliteit van de geoogste druiven. Met de jaargang 1996 is een drastische vernieuwing van de wijnen doorgevoerd. De jaren ’94 en ’95 zijn voor hetRustenburg-label zelfs helemaal overgeslagen. Een zeer drastische maatregel, die goed aangeeft hoezeer Simon Barlow heeft ingezet op absolute topkwaliteit. De nieuwe Rustenberg-wijnen sloegen in als een bom. Ze behoorden in één klap tot de absolute top.

Druivenstokken uit Frankrijk
Het wijngoed omvat zo’n 160 hectare wijngaarden, perfect gelegen op de koele, zuidelijke hellingen van de Simonsberg. Ze zijn aangeplant met edele druivenrassen: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. 
De productie bedraagt 552.000 flessen per jaar, waarvan 75% rood en 25% wit. De verzorging van de wijngaard is in uitstekende handen bij wijngaardmanager Nico Walters. De wijnen van Rustenberg wijnen combineren een eigen persoonlijkheid met intensiteit. De toppers zijn de ‘singlevineyard’-wijnen Peter Barlow Cabernet Sauvignon en de Five Soldiers Chardonnay, wijnen die al heel wat onderscheidingen hebben gekregen.

Rustenberg wijnen


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77
Ook Premium Partner worden?

Overige partners

ADCWIJNEN (Amsterdam)

Telefoon: 020 - 301 84 01

Wijnhuis Soons (Domburg)

Telefoon: 0118 - 216 877

Rozee Wijnhandel (Cadzand)

Telefoon: 0117 - 392 308

Mark van Duijn Wijnen (Den Haag)

Telefoon: 06 - 129 894 06

Schouten wijn & gedistilleerd import b.v. (Den Haag)

Telefoon: 070 - 345 42 02
Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen