Home  »  Frankrijk  »  Franse wijnhuizen  »  M. Chapoutier

Wijnhuis M. Chapoutier


Michel Chapoutier komt in 1988 komt op 26 jarige leeftijd in dienst bij z'n vader. Michel Chapoutier behoort dan tot de 7e generatie wijnbouwers van het gelijknamige familiebedrijf in de Rhône. De zaken gaan dan al een tijd niet voortvarend en hetwijnconcern zit zelfs bijna aan de grond. Michel Chapoutier gelooft echter in de toekomst en neemt het bedrijf in 1990 helemaal over.

Als nieuwe wijnmaker gooit Michel Chapoutier het roer rigoureus om. Zijn nieuwe methodiek heet biodynamische en organische landbouw, in die periode een revolutionaire ontwikkeling in de wijnwereld. Maar deze werkwijze heeft succes want enkele van Michels eerste vintage wijnen worden door Parker met 100 punten beloond. Michel Chapoutier wordt bovendien door een gerenommeerd Frans wijnblad uitgeroepen tot 's werelds beste jonge wijnmaker. Het verhaal van een fantastisch Rhônehuis met uitzonderlijk mooie wijnen is begonnen.

Michel: 'Grote wijnen worden in de wijngaard gemaakt en niet in de kelder. Het is terroir dat de kwaliteit van de wijn bepaalt. De wijnmaker moet zichzelf in dienst stellen van de natuur.' Daardoor bestaat er dus geen algemene Chapoutier wijnstijl; wijnen verschillen ieder jaar.' Strenge selectieve beperkte en handmatige oogst maken dat iedere wijn, wit en rood, jaar na jaar, voldoet aan de hoge kwaliteitseisen. Er werd dus ook geen gebruik meer gemaakt van gewas stimulerende en beschermende chemicaliën of kweekgist.

Belangrijk uitgangspunt bij Chapoutier is voorts dat wijn en spijs een eenheid moeten vormen. Of zoals Michel het zelf zegt: 'Wij pleiten voor terroir maar zijn bovenal dienders van de gastronomie. Passie voor wijn is inherent aan passie voor lekker eten.'

Chapoutiers etiketten
Als in 1993 een blinde vriend van Michel hem vertelt veel problemen te ondervinden in winkels bij het vinden van de juiste wijn, gaat de jonge wijnmaker direct aan het werk. Als student had Michel ervaring opgedaan in een ouderwetse drukkerij en met die kennis ontwikkelde hij de eerste etiketteermachine in de wijnwereld die labels van de kenmerkende braillepuntjes kon voorzien.

De lancering van deze inmiddels legendarische etiketten vond plaats tijdens een receptie van de L'Association Valentin Haüy. Deze Franse organisatie voor blinden en slechtzienden was opgericht door Graaf Monier de la Sizeranne, die ook nauw betrokken was bij de totstandkoming van het huidige moderne brailleschrift. Tot zijn grote verbazing ontdekte Michel op deze gelegenheid dat zijn familie het landgoed voor de rode Hermitage destijds in 1808 had gekocht van Maurice de la Sizeranne, de oom van deze graaf. Het etiket op de deze wijn herinnert daar nog aan.

Behalve de naam M. Chapoutier vermelden alle etiketten van Chapoutier in braille de appellation, naam van de wijn, het jaartal en de kleur.

M. Chapoutier wijnen


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58
Ook Premium Partner worden?

Overige partners

ADCWIJNEN (Amsterdam)

Telefoon: 020 - 301 84 01

Wijnhuis Soons (Domburg)

Telefoon: 0118 - 216 877

Rozee Wijnhandel (Cadzand)

Telefoon: 0117 - 392 308

Mark van Duijn Wijnen (Den Haag)

Telefoon: 06 - 129 894 06

Schouten wijn & gedistilleerd import b.v. (Den Haag)

Telefoon: 070 - 345 42 02
Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen