Home  »  Wijngebieden  »  Vinho Verde

Vinho Verde wijn en informatie over wijgebied Vinho Verde


Vinho Verde (= groene wijn) ligt in de provincie Minho in het noordwesten van Portugal. De streek die ook wel de tuin van Portugal wordt genoemd wordt gevormd door dalen, riviertjes en bergen. Het landschap is een zee van groentinten. Circa 35.000 ha grond wordt gebruikt voor wijnbouw.

Vanwege het gevarieerde klimaat wordt de DOC-regio Vinho Verde opgedeeld in negen subregio's: Monção, Lima, Cávado, Ave, Basto, Sousa, Baião, Paiva en Amarante.

Geschiedenis
De wijnbouw kwam pas op in de 12e en 13e eeuw toen de consumptie van wijn een plaats in nam in de gewoontes van de bevolking van Minho.De demografische en economische groei heeft ervoor gezorgd dat wijn een belangrijke bron van inkomen werd. Ondanks de minimale export wijst de geschiedenis uit dat de Vinho Verde de eerste wijn was die bekend werd op de Europese markt. De naam Vinho Verde verwijst niet naar de groene schijn die de witte wijn heeft, maar naar het feit dat de oogst vroeg in de zomer plaatsvindt en dat de wijnen jong op de markt worden gebracht

Bodem & Klimaat
Dit gebied is één van de vochtigste van heel Europa. Jaarlijks valt hier ca. 3.000 mm neerslag. De winters zijn er vochtig en zacht en de zomers droog en warm. De rivieren en bergen bepalen de verschillende microklimaten.De b
odem bestaat uit een ondergrond van graniet die bedekt is met een laagje zand en humus, dat arm is aan voedingsstoffen. Langs de rivieren is de bodem alluviaal met zand en klei.

De wijnen
De wijnranken groeien hier tegen de bomen aan of worden langs 2-4 meter hoge granieten palen (pergola's) geleid, zodat andere gewassen onder de wijnranken kunnen groeien. Het verhogen van de wijngaarden bracht nog een ander voordeel met zich mee. De druiven die hoog hangen, en dus niet de grond raken, kunnen beter drogen en zijn dus minder gevoelig voor rot. Tegenwoordig stappen steeds meer boeren over op moderne methoden zoals het Franse cordonsysteem waarbij wijnranken langs draden op 1,5 m hoogte boven de grond groeien. 

Dit systeem maakt machinaal oogsten mogelijk, vereenvoudigt het onderhoud en de druiven vangen meer zonneschijn op. De wijn wordt aromatischer, omdat de druiven beter kunnen rijpen. Vinho Verde is het bekendst om haar lichte, frisse witte wijnen die over de gehele wereld verkocht worden. Het blijft echter een feit dat bijna eenderde deel van de wijn die in deze regio geproduceerd wordt rood is. Deze wijnen zijn ook licht en fris en uitstekend geschikt voor de lokale Noord-Portugese keuken.

De witte wijnen overheersen thans de rode. De witte zijn namelijk geschikt om te exporteren terwijl de rode vooral lokaal worden geconsumeerd.

De toegestane druivenrassen voor de rode wijnen zijn: amaral, borraçal, espadeiro, vinhão, padeiro, alvarelhão, rabo de ovelha en pedral. De toegelaten druivenrassen voor de witte wijnen zijn: arinto, avesso, azal,trajadura, loureiro, batoca en alvarinho

 

Landkaart Vinho Verde


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055
Ook Premium Partner worden?

Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen