Home  »  Wijngebieden  »  Toscane

Toscane wijn en informatie over wijgebied Toscane


Toscane is gelegen tussen de Po en Rome en ligt in het hart van Italië. Toscane is de streek die zich het meest leent voor clichés over landschap, wijn en cultuur. Heuvels met cipressen, olijfbomen en wijngaarden. Prachtige oude steden en stadjes. De clichéwijn van de streek is Chianti en die wijn maakt zijn reputatie nog aardig waar ook. Chianti bestaat uit verschillende deelzones, waarvan de zone Classico terecht het beroemdst is.

Geschiedenis Toscane

De geschiedenis van de Toscaanse wijn gaat terug tot circa 700 v.C. Vanaf 700 v.C. werd er Toscaanse wijn geëxporteerd naar Zuid-Italië en rond 300 v.C. zijn de eerste kritieken over de kwaliteit van de Toscaanse wijn geschreven door Griekse schrijvers. Vanaf de val van Rome tot aan de Middeleeuwen waren de monniken de belangrijkste leveranciers van Toscaanse wijn.

Toscane werkte met het 'Mezzadrie' systeem. Landeigenaren stelden hun land en middelen beschikbaar aan wijnhandelaren voor het verbouwen van wijn en in ruil daarvoor kregen de landeigenaren elk jaar de helft van de oogst. De meeste landeigenaren maakten van de helft van hun deel wijn en verkochten dat aan handelaren in Florentine. In 1282 werd er dan ook een gilde opgericht om de handel van wijn door wijnhandelaren in goede banen te leiden. Zo mochten handelaren geen wijn verkopen binnen honderd meter van een kerk en was het verboden om wijn te verkopen aan dieven, prostituees en kinderen onder de 15 jaar.

De wijn Chianti werd voor het eerst genoemd door de Toscaanse handelaar Francesco di Marco Datini. Hij beschreef de wijn als een lichte, witte wijn. In deze periode werd er door de Toscaanse wijnboeren ook geëxperimenteerdmet nieuwe technieken. Zijn vonden de techniek Governo uit. Deze techniek stabiliseerde de wijn en liet de suiker voldoende gisten, waardoor de wijn droog werd.

Wijngebied Toscane

Landkaart Toscane


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77
Ook Premium Partner worden?

Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen