Home  »  Wijngebieden  »  Tokaj

Tokaj wijn en informatie over wijgebied Tokaj


Tokaji, de wijn uit Tokaj, is het vlaggenschip van de Hongaarse wijnbouw en de enige werkelijk klassieke wijn van Centraal en Zuidoost Europa. De wijn heeft een volstrekt uniek aroma en een dito smaak met hoog extract, hoge zuren en verschillende gradaties in restzoet. Omdat de wijn geliefd was bij gekroonde hoofden in heel Europa kreeg hij als bijnaam vinum regum, rex vinorum, 'wijn van koningen, koning van de wijnen'.

Een hoofdrol binnen de productie is weggelegd voor druiven die als aszú gekwalificeerd kunnen worden. Ze moeten minstens 20 gr/l suiker bevatten en bij voorkeur door botrytis zijn aangetast. Wanneer men aangetaste en gaaf gebleven druiven tegelijk plukt, is sprake van szamorodni, 'zoals het fruit komt'. De wijn ervan kan zowel droog als met restzoet geproduceerd worden. Tenslotte is er een derde type most die uitsluitend van gave druiven afkomstig is. De wijn daarvan vergist volledig droog en wordt ofwel als cepagewijn gebotteld ofwel voorbestemd als basiswijn voor het oertype Tokaj, Aszú genaamd. Hiervoor mengt men de basiswijn met een hoeveelheid zoete druivenpulp, gemaakt van de al eerder genoemde aszú-druiven De pulp komt uit emmertjes van 20 à 25 liter, puttonyos. Tokaji Aszú kan met 3, 4, 5 of 6 puttonyos aangeboden worden. Hoe hoger het aantal, des te zoeter en extractrijker de wijn.

Voor onze jaartelling werd al wijn gemaakt in het Donaubekken. De Romeinen die dit gebied Pannonia noemden, vonden er alle voorwaarden om goede wijnen te maken om hun bacchanalen mee te bevloeien. Na de Tweede Wereldoorlog en de communistische periode die er op volgde is de wijnindustrie er voornamelijk op gericht geweest om goedkope wijnen te leveren. Nu maakt Hongarije weer furore met zowel haar oude traditionele als met haar nieuwe wijnen. De passie voor wijn en de vakkennis van Hongaren zijn niet verdwenen.

Hongarije produceert een zeer grote verscheidenheid aan wijnen. Dit is te danken aan de vele verschillende druivenrassen, met een gezamenlijke oppervlakte van ongeveer 130.000 hectare, en aan de al even talrijke grondsoorten. Ongeveer 65-75 procent van de wijnen is wit, de rest - naast een beetje rosé - is rood.In heel Hongarije wordt wijn gemaakt, maar slechts één soort is echt wereldberoemd: de Tokajer, genoemd naar het dorpje Tokaj aan de voet van de gelijknamige berg. De Tokajer rijpt in een 28 gemeenten omvattende streek, gelegen in het Noordoostelijke Hongaarse grensgebied Tokaj-Hegyalja.

De wijnoogst begint traditioneel op 28 oktober en loopt door tot in december. In Tokaj-Hegyalja vindt men in alle gemeenten wijnkelders die in bergen zijn ingegraven. Een bijna zwarte aanslag van schimmel op de muren zorgt voor een apart microklimaat dat bijdraagt tot de ontwikkeling van de Tokajer. Het rijpingsproces verloopt uiterst langzaam. Voor de volledige rijping heeft de Tokajerwijn 6 à 8 jaar nodig.

Tokaj-Hegyaljais al vanaf de 16e eeuw beroemd vanwege de Aszú-wijnen. Koningen, pausen en edelen schonken deze wijn graag en veelvuldig. De Furmint en de Hárslevelü wijnen zijn vurig, zwaar en rijk aan smaak en geur. De Tokaj-wijnen zijn wereld beroemd om de buitengewoon lekkere smaak. Druiven die hier voorkomen zijn: Furmint, Hárslevelü, Muscat lunel en Oremus.

'Wijn der koningen, koning der wijnen.' Zo refereerde de Franse koning Lodewijk de XIVe aan Tokaj. Deze wijn werd de meest geliefde drank aan de verschillende Europese hoven. Tokajer "furmint" is een droge wijn, "szamorodni" is halfzoet en sherry achtig (is goed gekoeld ook als aperiteif te drinken). "Aczi" of "aszu" is een stroperige, zoete wijn: een dessertwijn gemaakt van overrijpe druiven, die men heeft laten verdrogen waardoor een geconcentreerd sap wordt verkregen. Naar gelang de zoetheid wordt de wijn gewaardeerd met 1 t/m5 punten. De Tokaj wordt op een speciale wijze bereid.

Het ontstaan van de Tokajer gaat terug tot in de 17de eeuw, toen een grootgrondbezitster de wijnoogst verschoof naar een later tijdstip. Daardoor begonnen de druiven uit te drogen en te verschrompelen, het verschijnsel botrytis cinerea (edele rotting). Het suikergehalte van de druiven nam toe en hun zuurgehalte nam af. De uit deze verschrompelde druiven geperste wijn vond zijn weg naar verschillende vorstenhuizen waaronder die van Louis XIV. In een omgeving waar warmte en nevel aanwezig zijn kan de schimmel Botrytis cinerea zich ontwikkelen. Nabij rivieren en meren, maar ook na regen, zal zich sneller nevel vormen. De waterdruppels in de lucht slaan neer op de koude druiven en dit zorgt ervoor dat de rijpe druiven vochtig worden. Zodra de zon door de nevel heen begint te prikken en de temperatuur begint te stijgen wordt het ideale milieu gecreëerd voor de schimmel Botrytis cinerea. Deze schimmel kan veel schade aan de wijnstok aanrichten, maar met druiven welke deze schimmel op de schil hebben kunnen merkwaardigerwijs ook de mooiste wijnen worden gemaakt. Door de schimmel zal het velletje van de druif poreus worden en vocht uit de druif verdampen. Hierdoor verschrompelt de druif en neemt het aandeel suiker en extract (droge stof) in het sap toe. Deze druiven worden Edelfaul genoemd. Wijn die van deze druiven wordt gemaakt noemt men edelzoet. Bekende edelzoete wijnen komen uit de Pfalz, Mosel, Rheingau of Sauternes (Bordeaux); ze worden in Hongarije Tokaj genoemd en komen ook voor in Oostenrijk, Californië en Australië.

Wijngebied ca. 200 kilometer ten oosten van Boedapest, Hongarije. Tokaj is wereldberoemd om zijn unieke ligging en perfecte klimaat voor wijnbouw. Tokaj wijn wordt sinds de middeleeuwen gemaakt van de Furmint, Muskotály (gele Muscaat) en Hárslevelü (Lindenblad). Eind oktober wordt letterlijk druif voor druif geplukt voor het maken van de Tokaj Aszú wijnen.

Landkaart Tokaj


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055
Ook Premium Partner worden?

Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen