Home  »  Wijngebieden  »  Somontano

Somontano wijn en informatie over wijgebied Somontano


Somontano omvat circa 2000 wijngaarden,  gelegen op een hoogte van 350 tot 650 meter boven de zeespiegel en heeft als ‘hoofdstad’ Barbastro, een stadje waar alles rond wijn lijkt te draaien. De D.O Somontano, wat letterlijk 'onder de bergen' betekent, ligt geheel gescheiden van Aragons andere DO's rond de stad Barbastro in de noordelijke provincie Huesca.

Somontano-wijn is een succesverhaal en een zegen voor dit achtergestelde gebied. Het begon allemaal in de jaren tachtig toen een stel jonge ondernemers de traditionele wijnbouw een stevige opstoot gaven en erin slaagden hun streekwijn een ‘D.O’- label te bezorgen, zeg maar het Spaanse equivalent van de Franse ‘appellation controlée’. Op korte tijd verwierf de Somontano-wijn een uitstekende reputatie.

 

Klimaat
Somontano biedt prima condities voor de wijncultuur. Koele winters en hete zomers, een natuurlijk even-wicht tussen droogte en regen, vochtigheid en temperatuur, kortom een gebied met mogelijkheden voor de productie van kwaliteitswijnen.

De wijnen
De wijnen van Somontano verschillen volledig van elke andere DO in Spanje. Ten eerste is er het schitterende landschap waar graanvelden worden doorsneden door rivieren met smalle bossen. Door de diepe ravijnen stroomt de Cinca; een belangrijke zijrivier van de Ebro en overal ziet men er terrasvormige wijngaarden. Het gebied heeft zijn eigen unieke druivenvariëteiten, klimaat en bodems en is één kweekplaats van research en ontwikkeling van nieuwe wijnen, waarvan sommige op buitenlandse markten reeds aanzienlijk succes boekten. Vanwege het expirimentele karakter zijn vrijwel alle druivenrassen toegestaan. Het meest voorkomend zijn echter de Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Chenin Blanc Gewürztraminer en de inheemse rassen Tempranillo, Moristel, Garnacha, Viura en Alcañón. In de winter valt in dit gebied genoeg regen, maar de zomers zijn vaak te droog, waardoor irrigatie van de wijngaarden absoluut noodzakelijk is. Een groot voordeel is echter wel dat de bodems goed draineren door het de grote hoeveelheid kalk en calcium. Hoewel het gebied vrij klein van omvang is en er maar een handvol producenten actief is, zijn de wijnen zeer de moeite waard. 

Momenteel zijn er ongeveer vierhonderd ‘viticultores’ actief. Het zijn wijnbouwers die gebruik maken van de modernste technologie en grootse plannen koesteren. Liefhebbers van wijn mogen niet nalaten hun bodegas te bezoeken.

Landkaart Somontano


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58
Ook Premium Partner worden?

Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen