Home  »  Wijngebieden  »  Sardinië

Sardinië wijn en informatie over wijgebied Sardinië


Sardinië, een Italiaans eiland in de Middellandse Zee, is een wereld op zich. Het is een eiland met ongerepte natuur en een zee van rust en stilte. Het eiland ligt ver van het vasteland en toch wordt hier al ruim 2000 jaar wijn gemaakt, maar pas de laatste 20 jaar is men over kwaliteit na gaan denken. De druivensoorten in dit gebied zijn deels van Spaanse-Catalaanse afkomst. De belangrijkste druivensoort is de Cannonau.

Geschiedenis
De wijnstok is volgens verschillende experts geïmporteerd door de Semites, de Cretans en de Phoeniciërs, maar uit onderzoek is gebleken dat deze theorie niet klopt. Onderzoekers hebben aangetoond dat als eerste de Phoeniciërs zich hadden gevestigd aan de kustgebieden van Cagliari, Sulcis en Sinis en gebruik maakten van de geografische positie om de ruilhandel te vergroten. De Grieken deden hetzelfde maar arriveerden na de Phoeniciërs. Hierna kwamen de Carthaginians. 

Aan het einde van de 18e eeuw werd circa 80.000 ha aan wijngaarden vernietigd door een ziekte die het eiland trof.

Tegenwoordig is de druiventeelt de belangrijkste landbouw op Sardinië. Twintig jaar geleden was de productie van wijn goed, maar werd de wijn vaak buiten Sardinië verkocht. De afgelopen 15 jaar is er veel veranderd en hoort de wijn bij de cultuur van Sardinië.

Bodem & Klimaat
Sardinië heeft een warm en Mediterraan klimaat. Het kan er soms zeer droog zijn. Sardinië is bedekt met ruige heuvels en bergen. Er is zoveel wind op het eiland dat er extra maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat de wijnstokken niet beschadigen en breken.

De bodem bestaat voor het merendeel uit graniet, kalk, grind, klei en rotsgesteente.

De wijnen
De wijnen die worden gemaakt van de Cannonau en Vermentino druiven zijn de beste en tevens de bekendste wijnen van het eiland. Sommige van deze wijnen hebben inmiddels een DOC status gekregen. 

Cannonau

De Cannonau is toch wel de bekendste rode wijn van Sardinië. De Cannonau wordt over heel Sardinië verbouwd, maar in de centrale gebieden doet de druif het, het beste. Ondanks zijn enorme populariteit wordt er niet veel verbouwd van de druif. Jaarlijks zit Sardinië op de helft van de maximale toegestane hoeveelheid. De meeste druiven worden verwerkt tot tafelwijn.

De smaak en geur van de wijn verschilt per regio, maar meestal heeft de wijn een warm aroma met een tint van pure chocolade en een iets bittere afdronk.

Verentini di Gallura
Deze druivensoort komt oorspronkelijk van het eiland Corsica en is in 1900 voor Christus naar Sardinië gebracht. De wijnen die van deze druif gemaakt worden kunnen erg verschillend zijn in smaak. Dit ligt aan het gebied waarin ze zijn verbouwd. De Verentini di Gallura is de enige witte wijn op Sardinië die een DOCG status heeft.

De speciale wijn van deze druif is de "Superiore" met een alcoholpercentage van 14%. Het is een fruitige wijn met een geur van bloemen.

Landkaart Sardinië


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58
Ook Premium Partner worden?

Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen