Home  »  Wijngebieden  »  Rioja

Rioja wijn en informatie over wijgebied Rioja


Rioja is gesitueerd in het noorden van Spanje op beide oevers van de rivier de Ebro en het gebied is gezegend met uitzonderlijke natuurlijke omstandigheden die het uitermate geschikt maken voor wijnbouw. De wijngaarden liggen hier in een dal van circa 40 kilometer breed, met oplopende terrassen met ene hoogte van maximaal 700 meter. Rioja bestaat uit de Rioja Alta, Rioja Baja en de Rioja Alavesa.

Geschiedenis van de Rioja

De wijnbouwcultuur bestond al tweeduizend jaar geleden in de Rioja en dat is ook bewezen door de talrijke archeologische overblijfselen van persen en wijnkelders uit de Romeinse tijd. Onder bescherming van de kloosters kon de wijncultuur zich tijdens de Middeleeuwen voortzetten. De Rioja kreeg een onderscheidend karakter toen wijnmakers uit het gebied nieuwe productie- en rijpingsmethodes introduceerde en halverwege de 19e eeuw bodega's oprichten. Veel van deze bodega's bestaan nog steeds. In 1925 ontving de Rioja als eerste wijngebied in Spanje de D.O. status en hierdoor begonnen de wijnmakers zich in te spannen om de naam Rioja ook in het buitenland op de kaart te krijgen. Dit omdat een groot deel van de geproduceerde wijnen als bulkwijn verkocht werden. In 1991 werd de D.O status gepromoveerd naar D.O.Ca.

Bodem & Klimaat inde Rioja

De bodemsoorten die in de Rioja voorkomen en ideaal zijn voor de wijnproductie zijn zand, kalksteen en klei. Deze bodemsoorten zijn licht-basisch, hebben weinig organisch materiaal en houden in de zomer voldoende water vast.

Het gebied wordt in het noorden beschermd door de Siërra de Cantabria en in het zuiden door de Siërra de la Demanda. De Rioja kan profiteren van de samenkomst van de Atlantische en Mediterrane invloeden. Dit zorgt voor milde temperaturen en een grote hoeveelheid neerslag, ideale omstandigheden voor wijnbouw.

De wijnen uit de Rioja

De wijnen uit de Rioja waren een van de eerste waarin de druif Tempranillo de hoofdrol speelde. Maar ook de druivensoorten Garnacha, Mazuelo  en Graciano worden veel gebruikt voor de wijnproductie. Het gebied staat voornamelijk bekend vanwege de productie van rode wijnen, alhoewel er ook witte en rosé wijnen worden gemaakt. Wijngebied Rioja

Landkaart Rioja


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89
Ook Premium Partner worden?

Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen