Home  »  Wijngebieden  »  Ribatejo

Ribatejo wijn en informatie over wijgebied Ribatejo


De Ribatejo is een vruchtbaar gebied ten noorden van Lissabon. Het gebied is rijk aan groenten zoals zoete maïs, tomaten, bonen en groene paprika's en fruit zoals appels, citroenen en uiteraard druiven. De Ribatejo bestaat uit drie natuurlijke zones: Campo, Bairro en Charneca.

De Ribatejo kent maar liefst zes DOC-subregio's: Almeirim, Cartaxo, Chamusca, Coruche, Santarém en Tomar. Een DOC wijn kan de naam Ribatejo dragen, maar ook de naam van de subregio.

De totale oppervlakte aan wijngaarden is circa 25.000 hectare en ongeveer 12% van de totale Portugese wijnproductie wordt hier geproduceerd.

Geschiedenis
De DOC-status werd verkregen in 2000.

De kwaliteit van de wijnen uit de Ribatejo heeft in de afgelopen jaren een radicale verandering ondergaan. Vroeger werden de meeste wijngaarden dichtbij de rivier geplant. In het recente verleden zijn er veel beplantingen geweest en er worden wijngaarden op de steenachtig en zanderige hellingen hoog boven de rivierbedding aangelegd.

Bodem & Klimaat
De bodem in dit gebied is zeer vruchtbaar en bestaat voor het grootste gedeelte uit klei en zand met soms graniet in de ondergrond.

Er heerst een mild Middellandse Zeeklimaat met milde zomers en milde winters. Er valt ongeveer 550 millimeter regen per jaar.

De wijnen
Druiven worden hier al meer dan 2000 jaar lang verbouwd. De inheemse druivensoorten zijn behouden en in stand gehouden, zodat de wijnliefhebber van een unieke belevenis kan genieten. In plaats van de gestroomlijnde smaak van wijn in de wereld te volgen, gaan de wijnboeren hier hun eigen gang. De leiders van deze groepen van wijnboeren zijn allen jonge en enthousiaste wijnkenners.

De wijngaarden worden vaak omringd door dennenbossen en liggen op beschutte locaties met uitstekende microklimaten. Er wordt veel minder wijn geproduceerd dan circa 10 jaar geleden, maar de kwaliteit is veel hoger.

De rode wijnen zijn overweldigend dominant. De huidige wijnen zijn geraffineerder, beter in balans en fruitiger. De meeste wijnen rijpen in Frans of Amerikaans eikenhouten vaten.

De wijnen uit de Ribatejo die tegenwoordig in de schappen van de winkels liggen, zijn hun prijs meer dan waard.

Aanbevolen rode wijndruiven:
Baga, Camarate, Trincadeira en Castelão.

Aanbevolen witte wijndruiven:
Encruzado, Bical, Cerial en Malvasia.

Landkaart Ribatejo


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89
Ook Premium Partner worden?

Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen