Home  »  Wijngebieden  »  Provence

Provence wijn en informatie over wijgebied Provence


De Provence loopt van iets ten oosten van Marseille tot aan Nice, langs de kust en landsinwaarts. Het is een prachtig stuk Frankrijk met haar rotspartijen, heuvels, bossen en uitgestrekte weiden en duizenden hectaren wijngaarden. Uit dit zonovergoten gebied komt een enorme hoeveelheid wijn in allerlei kwaliteiten.

Geschiedenis
Al rond 600 voor Christus werden hier de eerste druivenstokken geplant, daarmee is de Provence naar alle waarschijnlijkheid Frankrijks oudste wijngebied. Is het gebied vandaag de dag vooral bekend om z'n rosé, de Provence produceert ook karaktervolle rode en witte wijnen die perfect aansluiten bij de mediterrane keuken.

Klimaat
De zomers en herfsten zijn heet en droog in dit gebied, typerend voor het Middelandse zeeklimaat. De winters zijn zacht, maar regenrijk en vooral in het voorjaar kunnen er flinke stortbuien vallen. De mistralwinden drogen de wijnstokken en de druiven, en behoeden ze zo tegen ziektes en rotting.

Wijnen
Met zijn meer dan 25.000 hectare wijngaard behoort de Provence tot de grotere wijngebieden in Frankrijk. Men verbouwt een veelheid aan druivenrassen, de belangrijkste blauwe zijn: carignan, cinsault, grenache, mourvèdre en tibouren. De voornaamste witte druiven zijn: clairette, sémillon, ugni blanc en vermentino. Ook worden er in toenemende mate kwaliteitsdruivenrassen als cabernet-sauvignon en syrah aangeplant.

Voor rosé en rood zijn de meest aangeplante druivenrassen grenache, syrah, cinsault, mourvèdre en de lokale soort tibouren. Het gebied kent naast de algemene, en grootste, appellation Côtes de Provence ook nog een paar kleinere AOC's als Coteaux d'Aix-en-Provence, Les Baux de Provence en Bandol, en piepkleintjes als Palette, Bellet en Cassis.

De Provence is vooral vermaard om zijn rosé's met een meestal dakplankleurige tint. De beste zijn milddroog en zeer fruitig. Steeds meer wijnbouwers produceren echter in toenemende mate ook goede kruidige, vaak aards aandoende rode wijnen.

Landkaart Provence


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77
Ook Premium Partner worden?

Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen