Home  »  Wijngebieden  »  Piemonte

Piemonte wijn en informatie over wijgebied Piemonte


Piemonte, wat 'voet van de berg' betekent, vormt samen met Toscane de referentie voor Italië als wijnland. Piemonte is heuvelachtig en ligt tussen diverse bergketens die Piemonte beschermen tegen het zeeklimaat. De verscheidenheid van het aantal wijnen is dit gebied is zeer groot.

Geschiedenis van Piemonte


De Italiaanse schrijver Pietro de Crescentius constateerde in de 14e eeuw dat de wijnboeren in Piemonte erg hun best deden om zoete wijnen te maken door de steel van de druiventros te draaien en ze langer te hangen zodat de druiven uit zouden drogen. Dit is de eerste keer dat er gesproken werd over de wijnen uit Piemonte. De Oostenrijkse regering wilde de prijzen van de wijnen uit Piemonte verdubbelen en door deze maatregel stopte de export van de wijnen uit Piemonte.

Bodem & Klimaat in Piemonte


In Piemonte heerst een landklimaat met grote temperatuurverschillen en neerslag.

De wijnen van Piemonte

Piemonte heeft tientallen DOC's en er worden in dit gebied veel verschillende wijnen gemaakt. De meeste wijnen hiervan zijn rood en worden voornamelijk van de Nebbiolo druif gemaakt. De meeste druivensoorten die in Piemonte zijn aangeplant zijn van inheemse oorsprong. Naast de Nebbiolo worden ook de druivensoorten Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Freisa, Barbera, Merlot Moscato Nero en Pinot Nero gebruikt van de blauwe druiven. Van de witte druiven worden de soorten Barbera Bianca, Chardonnay, Sauvignon, Riesling en Pinot Bianco gebruikt. Piemonte is momenteel marktleider van de mousserende wijnen Asti Spumante en Moscato d'Asti.

De wijngaarden in Piemonte liggen tussen de 150 en 400 meter hoogte. Wijngaarden met de druivensoorten Nebbiolo en Barbera liggen op de hellingen richting het zuiden en de wijngaarden met de druivensoorten Dolcetto en Moscato liggen op de koeler gelegen hellingen.

Wijngebied Piemonte

Landkaart Piemonte


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055
Ook Premium Partner worden?

Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen