Home  »  Wijngebieden  »  Mosel

Mosel wijn en informatie over wijgebied Mosel


De appellatie Mosel, voorheen Mosel-Saar-Ruwer, ligt in het westelijk deel van Duitsland, tussen de Frans-Luxemburgse grens en de Rijn, op ongeveer de 50e breedtegraad. Het wijngebied ligt enerzijds langsheen de Moezel, over een afstand van bijna 240 km, tussen de Franse grens en Koblenz, en anderzijds langsheen twee bijrivieren, de Saar en de Ruwer. de Mosel is een gebied waar prachtige wijnen vandaan komen, vooral op basis van de Riesling druif. Dat deze druif het in deze streek zo goed doet, heeft te maken met een combinatie van klimaat en bodem.

Geschiedenis
Al tijdens de Romeinse overheersing wordt hier wijn verbouwd. De Romeinen vermengden met de Keltische populatie en stichtten Trier in 17 voor Chr. Overal vindt men nog overblijfselen van dit roemrijke verleden: villa's en tempels, maar ook grote wijninstallaties met persmachines. Deze waren gebouwd aan de rand van de wijngaarden, die tot op vandaag aangeplant zijn op zeer steile zuidelijk tot zuidwestelijk georiënteerde hellingen.

Klimaat & Bodem
De Mosel beschikt over een zacht microklimaat. Het koele, noordelijke klimaat, zorgt er voor dat de Rieslingdruif lang moet rijpen voor hij geplukt kan worden. Belangrijk daarbij is dat deze druif hierbij, door het koele karakter van het weer, mooie zuren opbouwt. De bodem werkt op twee manieren gunstig. In de eeste plaats is er de ligging van de wijngaarden, op de steile hellingen van de oever van de Moezel en zijn zijrivieren, de Saar en de Ruwer

De bodem bestaat vooral uit leisteen. De leisteen is dominant in de wijngebieden van de Saar en de Ruwer en langsheen de Moezel tussen Trier en Koblenz. In het lagere Moezelwijngebied vindt men naast leisteen ook zandsteen en kwarts. In het hoge Moezelgebied, ten zuid westen van Trier, tussen de samenvloeiing van de Moezel en de Saar, en de Franse grens, treft men vooral kalk aan en rode mergel, een nogal gelijkaardige terroir als in de Champagnestreek.

De mooiste hellingen liggen op het westen, omdat deze de meeste zonne-uren krijgen. De variatie in de kwaliteit van de wijngaarden is enorm. De Moezel is de Duitse rivier met de meeste bochten, zodat de hellingen in alle richtingen kunnen liggen.
Daarnaast is er de ondergrond zelf. De beste bodem bevat veel leisteen. Dat heeft de eigenschap de zonnewarmte van overdag in de avonduren vast te houden, en daarmee de druiven nog wat extra te verwarmen. Daardoor kan het rijpingsproces beter verlopen. 

Wijnen & wijnbouw
De Mosel is onderverdeeld in 6 sectoren (Burg Cochem, Ruwer, Saar, Obermosel, Haute Moselle en Moseltor), 20 collectieve wijnen en 524 individuele wijnen. Het grootste deel van de productie wordt gedefinieerd als Qualitätswein (circa 92% wit en 8% rood en rosé). De zoete en likoreuze wijnen vertegenwoordigen ongeveer 60% van de productie, de droge en halfdroge 40%. Door het lange groeiseizoen en de koele temperaturen zijn de wijnen  van de Riesling druif zeer intens van smaak en hebben ze altijd een goede zuurgraad

Druiven
De belangrijkste druif is zonder twijfel de Riesling, welke circa 60% van de totaliteit van de wijngaarden bezet. De Müller-Thurgau, die ook bekend is onder de benaming Rivaner, staat op de tweede plaats. Het oude druivenras Elbling wordt enkel maar verbouwd in het hoge Moezelwijngebied waar sinds enkele jaren ook de Pinot Blanc wordt aangeplant.

Voor de rode wijnen beslaan de zeer populaire Pinot Noir en de Dornfelder bijna 9% van de streek. Het succes van de Riesling remde de productie van rode wijn af. Tussen 1930 en 1986 was het zelfs verboden blauwe druiven aan te planten.

Landkaart Mosel


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055
Ook Premium Partner worden?

Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen