Home  »  Wijngebieden  »  Marche

Marche wijn en informatie over wijgebied Marche


Het gewest Marche (De Marken) ligt aan de Adriatische Zee. De bekendste wijn daar vandaan is de witte Verdicchio, wellicht een van de beste 'viswijnen' uit het Middellandse Zeegebied. Uit dezelfde streek komen ook aantrekkelijke rode, resp. de Rosso Piceno en de Rosso Conero.

Een beetje weggestopt achter Umbrië, aan de Adriatische kust ter hoogte van Ancona, vinden we de provincie Marken (Marche op zijn Italiaans). Het is een prachtige streek, ingeklemd tussen de Apennijnen en de Adriatische zee. Vanaf de bekende Autostrada del Sol zien we een indrukwekkend landschap, met heuvels die steil oprijzen vanuit de kust: de uitlopers van de majestueuze toppen van de Apennijnen. Maar deze streek is niet alleen mooi, er komen ook goede wijnen vandaan. De Marken is een wijnprovincie in opkomst. Het klimaat voor de wijnbouw is hier uitgesproken gunstig. Een dertiental langgerekte valleien verloopt vanuit de hoge Apennijnen in dwarse richting af naar zeeniveau. Dat betekent dat relatief koele zeewind gemakkelijk tot in de wijngaarden kan doordringen. Vlaggenschip van de wijnen van de Marken is de witte Verdicchio dei Castelli di Jesi. Verdicchio is een sappige en frisse witte wijn, beroemd geworden in zijn karakteristieke groene Amfora-fles. Helaas was had deze wijn eind jaren zeventig vooral in thuisland Italië een slechte naam gekregen. Gelukkig is daarin inmiddels een duidelijke kentering opgetreden. De kwaliteit is sterk gestegen en Verdicchio wordt weer serieus genomen. Om dat ook aan de buitenwereld te laten zien heeft een aantal wijnhuizen de amforafles verlaten en is overgestapt naar een gewone Bordeaux- of Bourgognefles. Verdicchio is niet de enige goede wijn van de Marken. Er worden hier tegenwoordig ook voortreffelijke rode wijnen gemaakt, zoals de Rosso Piceno en de Rosso Conero. Het zijn wijnen die uitblinken door hun voortreffelijke fruit en, niet onbelangrijk, hun nog schappelijke prijs.

Het westen van de regio wordt in beslag genomen door de bergketen van de Apenijnen. De hoogste top van de regio is de Monte Vettore (2476 m) in de provincie Ascoli Piceno. Deze berg maakt deel uit van het massief Monti Sibillini dat tot nationaal park is uitgeroepen. Het landschap tussen de hoge bergen en de kust is sterk heuvelachtig. Dit deel van Le Marche is een belangrijk landbouwgebied, het brengt onder andere veel wijn, olijven en fruit voort. De kustlijn van Le Marche is ongeveer 170 kilometer lang. De zand- en kiezelstranden worden op twee plaatsen onderbroken door een woeste rotskust; ten zuiden van de regionale hoofdstad Ancona (Monte Conero) en ten noorden van Pesaro (Monte San Bartolo). Ancona is de enige belangrijke havenplaats van Le Marche.

Landkaart Marche


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58
Ook Premium Partner worden?

Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen