Home  »  Wijngebieden  »  Malaga

Malaga wijn en informatie over wijgebied Malaga


Malaga is een klassieke D.O. die al eeuwen bekend staat om zijn zoete versterkte wijnen gemaakt van Moscatel- en Pedro Ximénezdruiven. De wijnbouw uit Malaga blijft opmerkelijk goed overeind na decennia recessie onder druk van het toerisme. Geografisch gezien heeft de D.O. een T-vorm, met wijngaarden langs de kust naar het oosten van de stad Málaga en weer terug richting de siërra’s. Een kleinere derde subzone ligt ten westen van de stad. Tegenwoordig maakt de D.O. zelfs weer een kleine heropleving door omdat zijn dessertwijnen opnieuw ontdekt worden. Málagaproducenten passen zichzelf, net als de overige producenten in Andalusië, aan aan de veranderende vraag naar lichtere wijnen en hebben een nieuwe D.O. Sierras de Málaga opgericht om in hetzelfde geografische gebied jonge wijnen te kunnen maken.

Geografie
De wijngaarden van Málaga beginnen op zeeniveau en stijgen geleidelijk naarmate men verder het binnenland ingaat. Hoewel er veel wijngaarden staan aangeplant, is slechts een klein deel (1.200 hectare) geclassificeerd voor de productie van D.O. Málagawijnen. De bodem is alluviaal met een koolstofachtige bovenlaag en bij de kust is er een grote variatie aan bodemsoorten met klei, kwarts en mica. De Málagawijngaarden worden in vijf subzones onderverdeeld. De Zona Norte beslaat het meest noordelijke hoogland van het district Málaga tussen Antequera en de grens met het district Córdoba, bijna tot aan Montilla-Moriles. De bodem bestaat hier uit ijzerhoudende klei met een verdienstelijke hoeveelheid kalk.
Axarquía loopt ten oosten van Málaga tot Nerja en strekt zich naar het noorden uit tot de districtsgrens met Granada. Hier liggen 8.000 hectare wijngaard op een grindachtige, kalkachtige bodem.
De Costa Occidental is een aparte enclave ten westen van Málaga en Marbella en bestaat uit drie gemeenten: Cásares, Estepona en Manilva, met wijngaarden die op een steenachtige ondergrond op lage heuvels langs de kust zijn aangeplant.
Los Montes, ten westen van Málaga en meer naar het binnenland gelegen, kent acht gemeenten, inclusief de westelijke voorsteden van Málaga zelf.
Ronda, in 2000 nieuw toegevoegd aan het afgebakende wijnbouwgebied, heeft de hoogste wijngaarden uit het district in de D.O.; ze liggen namelijk op 750 meter hoogte. 
  
Klimaat
Het klimaat in Málaga ontwikkelt zich van vochtig mediterraan aan de kust tot een meer continentaal klimaat in de meer in het binnenland gelegen wijngaarden.
Axarquía heeft het hele jaar door een gematigd klimaat, naast de laagste hoeveelheid regen van de gehele D.O. De Zona Norte kent zeer hete en droge zomers en verrassend koude winters met een grotere hoeveelheid regen, die meestal in één keer valt in november en december. 
 
In Málaga zijn voor de productie van D.O.-wijn twee druivensoorten toegestaan. Beide soorten zijn wit: de Moscatel, die het beter doet langs de kust en die meestal in de Costa Occidental staat aangeplant, en de Pedro Ximénez, lokaal PX geheten, die meer in het binnenland staat aangeplant. De plantdichtheid varieert van 800 tot 5.000 vrijstaande wijnstokken per hectare. 

Landkaart Malaga


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58
Ook Premium Partner worden?

Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen