Home  »  Wijngebieden  »  Lombardije

Lombardije wijn en informatie over wijgebied Lombardije


Lombardije ligt in Noord-Italië en wordt begrensd door de Alpen in het noorden en de rivier de Po in het zuiden. Het gebied is bij toeristen vooral bekend om de meren Como en Maggiore. Uit dit gebied komen de beste mousserende wijnen van Italië. Deze worden gemaakt in Franciacorta en Oltrepò. Het is tevens de belangrijkste DOC-zone voor de druivensoort Nebbiolo.

Lombardije heeft momenteel 15 DOC en drie DOCG statussen. Het gebied produceert jaarlijks circa 1.1 miljoen hectoliter wijn.

Geschiedenis
De geschiedenis van wijn maken gaat terug tot de tijd dat de Grieken vanuit Athene naar dit gebied kwamen. Archeologisch bewijs laat zien dat dit volk hun wijn ruilde vlakbij Toscane. Aan het einde van de 19e eeuw schreef de Italiaanse schrijver C.B. Cerletti een boek voor de Franse markt waarin hij Italiaanse wijnen beschreef. Over de wijnen uit Lombardije schreef hij dat de Valtellina nog steeds op de Griekse manier gemaakt werd.

Bodem & Klimaat
Het klimaat in Lombardije kan per regio verschillen, maar over het algemeen heerst er een koel en continentaal klimaat.

De wijnen
DOCG Franciacorta
Uit dit gebied komt de eerste mousserende wijn van Italië met een DOCG, de Franciacorta Spumante. Het gebied was daarvoor beken om zijn stille witte wijnen. De bodemgesteldheid en het klimaat in dit gebied zijn zeer geschikt voor de productie van spumante.

De druivensoorten die voor de Franciacorta Spumante worden gebruikt zijn de Pinot blanc, Chardonnay en de Pinot grigio. Omdat de wijn met most uit verschillende oogstjaren wordt verkregen, wordt er geen jaartal vermeld op de fles. De wijn moet minimaal 18 maanden rijpen op fles.

DOC Valtellina & DOCG Valtellina Superiore 
Dit gebied ligt ongeveer 100 kilometer van Milaan en beschikt over een groen en weelderig landschap. Het gebied wordt omringd door bergen. Doordat de wijngaarden op terrassen liggen tegen de hellingen van de bergen krijgen ze veel zonlicht en wind.

De wijnen uit dit gebied worden meestal van de Nebbiolo druif gemaakt. De Valtelina mag pas na twee jaar fustlagering de toevoeging Superiore krijgen. 

De Valtelina Superiore Inferno is een wijn met uitgesproken karakter en tonen van noten en vanille. In de smaak is het een droge wijn met lichte tannines.

De Valtelina Superiore Grumello is een droge wijn met tonen van geroosterde amandelen.

Landkaart Lombardije


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077
Ook Premium Partner worden?

Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen