Home  »  Wijngebieden  »  Loire

Loire wijn en informatie over wijgebied Loire


Het Loire dal vormt het hart van Frankrijk, de 1000 km lange rivier de Loire doorsnijdt het middengedeelte van Frankrijk. De bijnaam van de Loire is de tuin van Frankrijk; behalve om z'n kastelen is de Loire ook zeker bekend om haar wijnen. Onder invloed van de Golfstroom heerst in het Loire-dal een mild zeeklimaat, die afneemt bij de meer landinwaarts gelegen gebieden.De bodem varieert in het Loire-dal van een bodemsoort van kalk, kiezel en wat klei in de Vins du Centre tot een bodem van graniet met wat klei, en een bovenlaag die veel mineralen bevat in Vins du Pay Nantais. 

Wijnen uit de Loire

De wijnen komen uit 4 gebieden, en zijn voornamelijk wit. De vier gebieden zijn Centre, Touraine, Anjou-Samour en Muscadet. Touraine biedt voor elk wat wils; droge witte van sauvignon blanc en lang rijpende (half)zoete cheninwijnen in Vouvray en Montlouis, rode in Bourgueil en Chinon. Wat ze allemaal delen is hun frisse, levendige karakter. 

Anjou heeft veel wijngaarden met de meest typische druif van de Loire; chenin blanc  Het aardige bij deze druif is dat hij zowel droge als rijke zoete wijn kan produceren. Anjou is ook een gebied voor rood, vooral van cabernet franc.

Saumur is vooral bekend als stad waar veel mousserende wijn vandaan komt, Saumur Brut of Crémant de Loire, maar ook de Saumur-Champigny als AOC voor uitstekende rode, komt uit Saumur.

In de Muscadet komt de melon de Bourgogne het meest voor. De strakke droge wijn daarvan laat men vaak na gisting op z'n gistbezinksel (sur lie) in de tank liggen tot aan de botteling. Die lagering sur lie laat hem lichtjes parelen. 

De Sauvignon Blanc komt verder in het binnenland veel voor, de Sauvignon heeft een uitgesproken mineralig accent. Deze wijnen komen uit appellations als Menetou-Salon, Sancerre en Pouilly-Fumé. De twee laatstgenoemde wijnen zijn het beroemdst van de hele Loire-streek.

 

Wijngebied Loire

Landkaart Loire


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77
Ook Premium Partner worden?

Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen