Home  »  Wijngebieden  »  Ligurië

Ligurië wijn en informatie over wijgebied Ligurië


Ligurië is een kleine wijngebied en kent geen vlak land. Mee hierdoor beslaat Liguria het op één na kleinste wijnoppervlak van Italië met nauwelijks 6.000 hectare wijngaard, waarvan 10% van het DOC-niveau. Ligurië is gelegen aan de westelijke Rivièra aan de Golf van Genua.

Door het grillige van de verschillende terroircomponenten is het niet gemakkelijk om er topwijnen te produceren. Beneden aan de zee is het klimaat mild en klassiek mediterraans, terwijl hogerop zowel de bodemstructuur als het weer veel ruwer zijn en de Ponientewind soms parten kan spelen.

Er zijn 4 regio's is te onderscheiden:

 • Rossese di Dolceacqua
  Wijn afkomstig uit de bergen achter Ventimiglia, Bordighera en San Remo. Robijnrode wijn van rustieke eenvoud, maar enkele boeren slagen er in van rossesse wijn te maken met de geur van gedroogde rozen, verleidelijke bosvruchten en smaakaccenten van bittere amandelen.
 • Riviera Ligure di Ponente
  In het gebied tussen Genua en de Franse Grens wordt van de witte vermentino druif een witte wijn met DOC status geperst onder deze benamding. In het gebied van Albenga in de provincie Savona wordt van de met uitsterving bedreigde rossese druif een meestal heldere, lichte, consumptiewijn gemaakt. Deze wijn is vergelijkbaar met de droge rosé van de voor Ligurië inheemse barbarossa.
 • Cinqueterre / Cinqueterre Sciacchetrà
  Cinqueterre is de naam van de stijle rotsen aan de Riviera del Levante ten noorden van La Spezia. Uit de (lokale) druivenrassen: bosco, albarola en vermentino wordt witte wijn geperst. De wijn past goed bij visgerechten.
 • Colli di Luni
  Tussen La Spezia en Toscane wordt een witte wijn onder deze naam met DOC status op de markt gebracht. Voor het maken van deze wijn wordt de vermentino druif gebruikt. Af en toe wordt in het oosten van Ligurië nog een rode wijn gemaakt die ook onder deze DOC benaming op de markt komt. Hiervoor wordt de sangiovese druif gebruikt.

Landkaart Ligurië


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58
Ook Premium Partner worden?

Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen