Home  »  Wijngebieden  »  Jumilla

Jumilla wijn en informatie over wijgebied Jumilla


Jumilla heeft sinds 1966 de D.O. status in bezit. Lange tijd was het Jumilla bekend vanwege de zware, rode wijnen die voornamelijk werden gebruikt als mengwijnen. Er is hier veel veranderd door de phylloxera die er uit brak en de verminderde vraag naar bulkwijnen. Door deze veranderingen worden er nu lichtere en kwalitatief betere wijnen geproduceerd. Van de circa 41.000 hectare wijngaarden in Jumilla ligt ongeveer driekwart rond de stad Jumilla in de provincie Murcia in een heuvelachtig landschap. De overige wijngaarden liggen in zes verschillende gemeenten in de provincie Albacete.

Bodem en Klimaat in Jumilla

De bodem is er zanderig en bevat veel kalk en op enkele plaatsen ligt op de kalkstenen ondergrond een laag roodbruine aarde. Er heerst een continentaal klimaat, wat hete en droge zomers geeft. De neerslag die er valt komt in hevige stortregens en bedraagt nog geen 300 liter per m2 per jaar. De verschillen in temperatuur is heel groot. In de zomer kan het kwik oplopen tot wel 40 graden Celsius en hoger en in de winter is het er vaak 5 graden Celsius onder nul. De warme temperaturen in het rijpingsseizoen zorgen voor kleine druiven, die gebalanceerde wijnen met een hoge concentratie in structuur en aroma's geven.

Druivensoorten in Jumilla

De druivensoort die het belangrijkst is in Jumilla is de inheemse blauwe druif Monastrell. Deze druif is al eeuwen aangeplant in Jumilla en is goed bestand tegen de droogte en hitte in het gebied. Jumilla wordt hierdoor ook wel het Koninkrijk van de Monastrell genoemd en kan rosé en rode topwijnen opleveren. Andere blauwe druiven die hier verbouwd worden zijn de Tempranillo, Garnacha, Garnacha Tintorera, Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah. Van de witte druivensoorten worden de Merseguera, Airén, Macabeo en Pedro Ximénez.

Landkaart Jumilla


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77
Ook Premium Partner worden?

Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen