In de late middeleeuwen dronken de Europeanen al de wijnen uit Jerez en in de 15e eeuw hadden diverse Nederlandse en Engelse wijnhandelaren zich gevestigd rond de havenstad Cádiz om hier met de export van de Jerez wijnen naar het noorden van Europa te beginnen.
Bodem & Klimaat
De bodem is Jerez bestaat uit klei, zand en kalk. De bodem met klei en zand zijn voor het merendeel gerooid en de druiven groeien dan ook op een kalkrijke bodem, omdat dit de beste druiven geeft. De beste wijngaarden zie degene met een uitzicht op de Atlantische Oceaan. Deze wijngaarden profiteren van de westelijke wind en een flinke neerslag. Ondanks de vele neerslag verdampt er toch nog heel veel door de dagelijkse hitte die er is. Dankzij de kalk wordt er toch nog veel water vastgehouden.
In het gebied heerst een micro klimaat die in de herfst en lente voor regen zorgt. De lange en droge zomers worden enigszins gekoeld door de koele en vochtige winden.
De wijnen
De wijnen uit Jerez worden gemaakt van witte druiven en is een van de meest zuivere en klassieke wijnen. De sherry krijgt zijn stijl door de druivenrassen die gebruikt worden en de manier waarop de sherry gemaakt wordt. De druivensoort die men het beste kan gebruiken voor sherry is de Palomino Fino. Deze druif geeft elegante, karaktervolle en zuivere wijnen op. Ook de Pedro Ximenez is een karakteristieke druif, die een hele zoete sherry geven.