Home  »  Wijngebieden  »  Elzas

Elzas wijn en informatie over wijgebied Elzas


De Elzas is een wijnbouwgebied in noordoost Frankrijk, rond Colmar, Mulhouse en Strassbourg. Een  regio met twee departementen: in het noorden ligt de Bas-Rhin (lage Rijn) en in het zuiden de Haut-Rhin. Culinair is het gebied naast wijnen bekend om choucroute (zuurkool), Munsterkaas en gerookte ham met meloen. In oostwestrichting ligt het gebied tussen de bergen van de Vogezen en de Rijn. De Vogezen hebben een lengte van circa 170 km.  Het gebied is lang en smal gevormd, met een vruchtbare vlakte van 25 tot 30 km breedte. De wijn is herkenbaar aan de lange smalle fles. Deze wijnen beleven een verkooppiek in het aspergeseizoen (vooral pinot blanc), terwijl er ook alternatieven in de omgeving zijn te vinden, zoals in Duitsland, Loire en Champagne. Vin d'Alsace is ook erg geschikt bij zeevruchten, althans de strakke soorten.

Geschiedenis
De Alsace is een veel omstreden gebied geweest, dan werd het overheerst door de Duitsers en dan weer door de Fransen. Sinds de laatste wereldoorlog is het gebied in Franse handen. In 1962 verwierf de Alsace zijn eigen Appellation Contrôlée en 10 jaar later bepaalde men dat alle Alsace-wijnen in de streek zelf gebotteld moesten worden.

De 15e eeuw was de gouden eeuw voor de wijnbouw in de Alsace, toen is ook het gilde van wijnbouwers gesticht. Elk jaar werd de beste wijnboer gekozen door het gilde: de Bangard.

Bodem & Klimaat.
Ondanks de noordelijke ligging profiteert de streek goed van de natuurlijke elementen, zoals de Vogezen in het westen, die met z`n hoogte van gemiddeld 1200 meter de gure winden en regenbuien tegenhouden. Hierdoor registreert de streek jaarlijk ongeveer 2000 zonuren, een neerslag van ten hoogste 600 mm bij een gemiddelde temperatuur van 10 graden Celsius. Een ideale situatie, die wordt ondersteund door een bodem van klei kalk en kiezel.

In het noordelijke deel, de Bas-Rhin, zijn de wijnen wat droger en iets minder geurend. De Haut-Rhin, het zuidelijke deel, levert wijnen die een grotere, natuurlijke rijpheid vertonen en daardoor wat zachter zijn. 

De wijnen
Cépages (wijnen van 1 druif) komen veel voor: sylvaner, pinot blanc, riesling, muscat d’Alsace, (tokay) pinot gris, pinot noir en gewurztraminer. In weinig Franse wijngebieden is het bezit van de wijngaarden zo versnipperd als hier. De oppervlakte van 12.500 ha is eigendom van niet minder dan ruim 9000 verschillende druivenboeren. Bij 1000 bedrijven wordt wijn gemaakt. Hierbij hebben handelshuizen en coöperaties een sterke plaats in de vinificatie, botteling en handel van wijn. Alsace heeft drie AOC toekenningen: Alsace, Alsace Grand Cru en Crémant d’Alsace

Wijngebied Elzas

Landkaart Elzas


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077
Ook Premium Partner worden?

Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen