Home  »  Wijngebieden  »  Douro

Douro wijn en informatie over wijgebied Douro


Douro is één van de oudste wijngebieden ter wereld met een beschermde herkomstbenaming. Het wijngebied ligt langs de rivier de Douro, beginnend bij de stad Regua en eindigend bij de Spaanse grens. Onofficieel valt het gebied in drie subgebieden uiteen; Baixo Corgo, de Cima Corgo en de Douro-Superior. Het gebied is circa 250.000 ha groot waarvan er circa 40.000 ha grond is beplant.Het wijngebied is in eerste instantie aangelegd voor de productie van Port.

Geschiedenis

De Romeinen hebben hier de wijnbouw geintroduceerd en bevordert. In 219 voor Christus zijn er sporen gevonden van stenen vaten voor het treden van de druiven en stenen amfora vazen voor de gisting en opslag. In de vijftiende en zestiende eeuw was er een vraag naar zware wijnen voor de vloten die een impuls gaf aan de wijnbouw in de streek. De grootste groei trad op in de tweede helft van de zeventiende eeuw door Engelse handelaren waardoor Portugal wereldwijd bekend werd om zijn portwijnen. In de achttiende eeuw werd de eerste classificatie ingevoerd. 

In tegenstelling tot andere importeerden de Portugezen hun druivenrassen uit Noord-Afrika. Enkele van deze druivenrassen worden nog steeds en exclusief in Portugal gebruikt.

De laatste tien jaar is er veel veranderd. De Europese gemeenschap heeft Portugal subsidie gegeven om nieuwe wijngaarden aan te planten en technologie en procédés door te voeren voor de vervaardiging van droge wijnen. Roestvrijstalen gistingtanks, gedroogde gistsoorten, pneumatische persen en het gebruik van nieuw eikenhouten vaten, zorgen nu voor meer commerciële wijnen die frisser en fruitiger qua stijl zijn. Innovatie is bijna niet meer te stoppen en de kwaliteit van de wijnen gaat met grote stappen vooruit. Toch zijn er ook nog wijnmakers die deze vernieuwingen niet doorvoeren. Traditie staat bij hen hoog in het vaandel. Zij werken nog steeds met  open gistingskuipen en geven hun wijnen pas vrij na voldoende rijping in hun kelders.

Bodem & Klimaat

Het is een ruig en bergachtig gebied met een bodem die voornamelijk bestaat uit leisteen en graniet. Leisteen heeft als eigenschap dat het de warmte goed vasthoudt. Overdag dringen de zonnestralen de grond in en 's nachts wordt de warmte afgegeven aan de druiven. Dit zijn omstandiggeden die ideaal zijn voor wijnbouw.

Het gebied heeft een landklimaat. De zomers zijn heet en er valt dan weinig regen. De winters zijn koud en er kan sneeuw vallen. Het klimaat wordt beheerst door hoge bergen die de wijngaarden beschermen tegen Atlantische winden.

De wijnen

Er zijn ongeveer 100 druivensoorten in gebruik. De meest gebruikte zijn Bastardo, Mourisco Tinto, Tinta Roriz en Tinta Francisca voor rood; Mavasia, Rabigato, Viosinho en Donzelinho voor wit.

De wijnen moeten minimaal 11% alcohol hebben. Witte wijnen moeten 9 maanden vatlagering hebben; rode 18 maanden.

Men onderscheid er twee types wijngaarden. Ten eerste deze waar de menselijke arbeid terug te vinden is: de terrassen op de steile berghellingen. Deze noemt men Antrossolos Aritico. Een tweede soort zijn de wijngaarden waar enkel wat genivelleerd werd.

Landkaart Douro


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58
Ook Premium Partner worden?

Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen