Home  »  Wijngebieden  »  Clare Valley

Clare Valley wijn en informatie over wijgebied Clare Valley


Clare Valley ligt in Zuid Australië. Clare Valley is een oud wijngebied sinds ongeveer 1850. Het was de eerste Australische regio die een sherry-flor kon produceren. Clare Valley is verreweg de droogste staat van het land. Voordat je vanuit Adelaide Clare bereikt, leidt de reis langs 130 kilometer niets. Daarna is het landschap droog en saai met graanvelden zover het oog reikt. Plotseling is daar Clare Valley, een kleine vallei - slechts 33 kilometer lang - waarvoor de omschrijving 'oase' eigenlijk toepasselijker is.

Het oudste domein, Sevenhill Cellars, dateert uit 1851 en illustreert de rijke wijnbouwtraditie van de regio. Clare Valley blinkt uit in sterk uiteenlopende wijnstijlen, van pittig droge Riesling en diep donkere Cabernet tot intens geconcentreerde Shiraz, en de belangrijkste vertegenwoordigers van die stijlen worden gerekend tot het beste wat Australië te bieden heeft.

Clare Valley is een prachtige groene oase, zo’n 130 kilometer ten noorden van Adelaide. Het dal kent een lengte van 30 km en een breedte van 15 km. Het grootste deel van de wijngaarden ligt in een gebied van 8,9 kilometer breedte. De beste wijngaarden liggen op 350 tot 500 meter hoogte boven de zeespiegel en profiteren van de verkoelende zeewind die aan het eind van een mooie zomerdag de hitte verdrijft en ervoor zorgt dat de druiven voldoende zuren behouden.

Bodem & Klimaat 
De aarde bestaat uit rode klei, in het zuidelijke deel is de aarde kalkhoudend. In het noorden wordt de grond vruchtbaarder en kalkachtig, tot zeer kalkachtig zand in het noorden. In het gebied is de luchtvochtigheid laag en het klimaat is uitermate geschikt voor druiventeelt vanwege de geringe kans op rotting of schimmelaanvallen. Van mei tot september valt de helft van de jaarlijkse regenval. Deze regenval wordt voor later gebruik verzameld in grote kunstmeren.  

De wijnen
Rhine Riesling is veruit de meest geplante druif in de Clare Valley, niet te verwarren met de Clare Riesling. Semillon is de druif waar de grote verwachtingen voor gelden. Chardonnay doet het goed in het gebied. Wat rood betreft zijn er geweldige Cabernet Sauvignon gebieden. Clare Valley is bekend om zijn productie van de rode ”bordeaux-blends”, dat wil zeggen een blend van Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Malbec. Er worden ook goede Shiraz wijnen geproduceerd. Er worden vooral goede Cabernet-Shiraz-blends gemaakt. 

Landkaart Clare Valley


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077
Ook Premium Partner worden?

Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen