Home  »  Wijngebieden  »  Chianti

Chianti wijn en informatie over wijgebied Chianti


De Chianti wijnregio strekt zich pakweg uit tussen Firenze en Siena en is zo'n 70.000 ha groot. Binnen Chianti zijn 7.200 ha wijngaarden zijn voorbehouden voor de Chianti Classico. Vele wijnliefhebbers denken nog steeds dat Chianti een superieure versie is van de Chianti. Chianti Classico is een welafgebakende herkomstbenalimg (D.O.C.G.) die haar plaats heeft binnen het grote Chianti wijngebied.

Chianti wijnen

De beste wijnen komen uit de stenige, kalkachtige gebieden op 350-450m hoogte. De Chianti wijnen hebben veel body en intense fruit-en bloemenaroma's. De toelating van het gebruik van druivenrassen zoals Cabernet Sauvignon, Merlot of Syrah hebben de kwaliteit van de wijn behoorlijk opgetrokken. De wijn heeft een bessensmaak met een vleugje nieuwe eik en middelmatig veel body. De Riserva heeft meer body.

Sangiovese is de belangrijkste druivensoort. Deze kan traditioneel aangevuld worden met de andere soorten die wettelijk toegelaten zijn zoals Canaiolo Nero, Colorino, Mammolo voor alledaagse wijnen, maar ook met sommige internationaal grote rassen zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah.

Bodem & Klimaat in de Chianti

Chianti Classico heeft een ondergrond die rijk is aan kalk en mineralen. De bodem van zand en klei gecombineerd met leisteen en op de beste plaatsen de typische Chinati galestro, een soort vlokkerige mergel.

In het Chianti Classico gebied heerst een mild Middellandse Zeeklimaat. De zomers zijn droog en heet, de winters zijn zacht en nat. Hitte en gebrek aan regen kunnen gedurende het hele bloei en groeiseizoen problemen geven. De wijngaarden zijn aangeplant op vaak steile hellingen tot op een hoogte van 250-500 m. Microklimaten worden veroorzaakt door het effect van hoogte en ligging.

Wetgeving van Chianti wijnen

Het DOCG decreet stelt:

  • De benaming Chianti Classico geldt enkel voor rode wijnen
  • Enkel wijnen van welafgebakende percelen uit 9 gemeentes tussen Firenze en Siena mogen de benaming Chianti Classico dragen. De gemeentes zijn Greve, San Casciano, Tavarnelle, Barberino, Radda, Gaiole, Castellina, Castelnuovo Berardenga en Poggibonsi.
  • De samenstelling van de wijn moet uit minstens 80% Sangiovese bestaan. Er mag aangevuld worden met Canaiolo nero, Colorino, Cabernet Sauvignon, Merlot of Syrah voor maximum 20 %. Het aanvullen met witte druivenrassen is verboden.
  • De maximum opbrengst bedraagt 52,5 hl/ha.
  • De benaming Riserva mag enkel gebruikt worden bij lagering gedurende 24 maanden, waarvan 3 maanden op fles. Het alcoholpercentage moet minsten 12,5 % zijn voor een Riserva.
  • Irrigatie wordt enkel in noodtoestanden toegestaan.
  • Het alcoholpercentage moet minstens 12 % bedragen.

Wijngebied Chianti

Landkaart Chianti


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77
Ook Premium Partner worden?

Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen