Home  »  Wijngebieden  »  Calatayud

Calatayud wijn en informatie over wijgebied Calatayud


De D.O. Calatayud ligt ongeveer 87 km ten zuidwesten van Zaragoza, in de provincie Aragon. De D.O. Calatayud grenst in het oosten aan de D.O. Cariñena en in het westen aan het district Soria. De wijngaarden liggen op een hoogte van 550 tot 880 meter en lopen van het zuiden van de Siërra de la Virgen naar beneden. In 1990 ontving Calatayud de D.O.-status en werd het, na Cariñena, de grootste producent van kwaliteits wijnen regio in Aragon.

Geschiedenis
Calatayud ontving pas in 1990 de D.O.-status, maar is een zeer oud wijnbouwgebied. De cultivering van wijngaarden in dit gebied is al zo’n 2.000 jaar oud en is waarschijnlijk geïntroduceerd door de Romeinen die samen met de Grieken het procédé van wijnbouw en wijnbereiding hebben ontdekt. Het bewijs voor deze theorie wordt geleverd door ruïnes van de Romeinse stad Bilbilis Augusta, die ten oosten van Calatayud bij Huérmada liggen; hier is de dichter Martial geboren en gestorven, nadat hij een tijd in Rome had gewoond. In 1998 werd in de 12e-eeuwse wijnkelders van het Piedra Klooster (Monasterio de Piedra) het ‘Museo de Vino de Calatayud’ (Wijnmuseum van Calatayud) geopend. De kelders zijn volledig gerestaureerd en laten de geschiedenis van de lokale wijnbnouw zien.  
 
Bodem & klimaat 
De meeste van de wijngaarden ligt op een luchtdoorlatende en gezonde bodem met een hoog kalksteengehalte. De grond is kiezelig, los en heeft een lage voedingswaarde. Het klimaat is continentaal en is typisch voor de wijnbouwgebieden in Aragon, hoewel sommige wijngaarden hier tot de droogste van Spanje behoren. De temperatuur in de zomer is mild en wordt zo gehouden door de wind die vanuit de Siërra de la Virgen , waar vijf tot zeven maanden per jaar sneeuw ligt, door de wijngaarden blaast. De enorme temperatuurverschillen tussen dag en nacht, vooral tijdens de rijpingsperiode, zijn van grote invloed op de druiven. Deze kennen een opmerkelijke balans tussen zuren en alcohol, waardoor voor Aragon unieke wijnen ontstaan.  De hoeveelheid regen per jaar varieert van 300 tot 550 mm, afhankelijk van de locatie van de wijngaard.   

De wijnen
Veel wijnen worden gemaakt van de Garnachadruif, die pas geoogst worden bij volledige rijpheid. Een andere categorie rode wijnen, Calatayud Superior, wordt gemaakt met Garnacha tinta en is afkomstig van vijftig jaar oude wijnstokken, met een maximaal toegestane opbrengst van 3.500 kg per hectare.

De toegestane druivensoorten in deze D.O. zijn behoorlijk uitgebreid. Naast de traditionele Garnacha Tinta, Mazuela, Viura en Garnacha Blanca staan er nu ook geïmporteerde soorten op. Opnieuw aangeplante Tempranillo neemt nu circa 16% van de wijngaarden in beslag en de meest innovatieve wijnbouwers experimenteren ook met Syrah, Cabernet Sauvignon en Merlot. 

In het algemeen zijn de wijnen van Calatayud wat frisser en hebben ze een lager alcoholpercentage dan die uit de rest van Aragon. Zo zijn er rode wijnen gemaakt van tenminste 60% Garnacha, rosé wijnen uit 100% Garnacha, enkele rode – en rosé wijnen gemaakt van Cabernet Sauvignon en witte wijnen die voor 75-100% bestaan uit Viura of incidenteel 100% Chardonnay-wijnen. Sommige witte wijnen die gemaakt zijn van Viura en tijdens de gisting 4 tot 8 uur op schil hebben ingeweekt, zijn zeer elegant.

Zowel de rosé wijnen – die gedurende 8-12 uur ingeweekt hebben – als de rode wijnen, die gemaakt zijn van Tempranillo en Garnacha, hebben een kenmerkende stevigheid. Sommige jonge wijnen krijgen de Calatayud Superior-classificatie. Deze mogen alleen gemaakt worden van Garnachadruiven, afkomstig van wijnstokken die tenminste 30 jaar oud zijn, met een maximale opbrengst van 3.500 kg per hectare. 

Landkaart Calatayud


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055
Ook Premium Partner worden?

Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen