Home  »  Wijngebieden  »  Barossa Valley

Barossa Valley wijn en informatie over wijgebied Barossa Valley


Barossa Valley is gelegen in Zuid Australië. Barossa Valley wordt gezien als de thuisbasis van de Australische wijn. Meer dan 70 procent van alle exportwijnen van Australië worden hier geproduceerd. Er zijn ruim 270 wijnboerderijen in dertien wijngebieden. Barossa Valley ligt een uur ten noordoosten van Adelaide en is het bekendste, oudste en met zijn ruim 15000 ha aan wijngrond het grootste kwaliteitswijngebied van Australië. Rond 1850 werd de eerste wijnstok geplant. Er waren in de eind 19e eeuw veel druiventelers maar slechts 5 wijnproducenten. Vandaag de dag zijn er nog steeds veel telers, maar slechts ca. 40 wijnproducenten.

Barossa Valley ligt 50 km ten noordoosten van Adelaide. Het dal is 35 km lang en 20 km breed en kent een hoogteverschil van 80-290 meter. De bergen beslaan een gebied van 30 km van noord tot zuid en bereiken een hoogte van tussen de 300-450 meter.

Klimaat & bodem
Het gebied kent in de dalen warme zomers en koude winters. Weinig neerslag in het voorjaar en de wintermaanden. In de zomermaanden maakt het hete klimaat druppelirrigatie van de wijngaarden noodzakelijk.
In de bergen is de bovenste aardlaag grijs-bruin over klei en af en toe steken er rotsen omhoog. Zo'n 85% van de dalen heeft rood-bruine teelaarde die op klei ligt.

Druiven
De voormalige Rhine Riesling is de belangrijkste wijnsoort in het dal, maar is nu richting het oostelijke, koele heuvelland vertrokken aangezien ze ontdekte dat de Riesling het beter deed in de bergen.  De Chardonnay is zeer krachtig en wordt vaak gemixt met die van andere distrikten. Het gebied van de Barossabergen wordt door vele gezien als "Chardonnay's ware thuis"  Dezelfde druif van de Barossabergen is meer elegant en aangenaam. 

Shiraz is in rood de absolute ster van het dal. Veel oude wijnstokken zijn bewaard gebleven en de wijnen worden intens van smaak met geconcentreerd fruit. De meest beroemde is Penfolds Grange. Cabernet Sauvignon wordt ook vaak krachtig, maar vaak wat eendimensionaal. De Cabernet Sauvignon wordt graag gemengd met druiven van andere regio's. Dezelfde druiven van de Barossabergen zijn vaak van meer eenvoud. De druif Pinot Noir in rood staat nog in de beginfase maar is zeker de moeite waard om in de gaten te houden.

Landkaart Barossa Valley


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055
Ook Premium Partner worden?

Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen