Home  »  Wijngebieden  »  Bairrada

Bairrada wijn en informatie over wijgebied Bairrada


Het Bairradagebied is gelegen tussen de bergen van de Dão en de Atlantische Oceaan. Bairrade is een gebied van circa 18.000 ha groot en is een belangrijke rode wijnproducent in Portugal. Het woord Bairrada is afgeleid van barro, dat klei betekent. 
Het gebied is een DOC en de volgende gemeentes maken hier ook deel van uit: Anadia, Mealhada, Oliveira do Bairro,  Águeda, Aveiro, Cantanhede, Coimbra en Vagos.

Bairrada is een erg meeslepend wijnproductiegebied: populaire producenten die wijnen produceren met een flink prijskaartje. Ze werken zij aan zij met traditionele wijnbouwers die voortreffelijke wijnen maken op de wijze zoals hun grootouders dat ook al deden.

Geschiedenis
Bairrada maakt sinds 1979 deel uit van het de Portugese wijngebieden met een beschermde herkomstbenaming.

Bodem & Klimaat
Het gebied heeft een gematigd klimaat met zeeinvloeden. Het gebied kent warme en droge zomers, een herfst met regen en een milde winter.

De bodem bestaat uit kalksteen, klei en zand.

De wijnen
Bairrada-wijnen ontwikkelden snel een reputatie van wijnen met een consistente, hoge standaard. Door de eeuwen heen hield deze reputatie stand. Nu is Bairrada één van de meest interessante DOC-gebieden in Portugal en is uniek in alle aspecten.

De druif Baga, bijvoorbeeld, geeft de rode Bairrada-wijnen hun diepe kleur en geweldige fruitigheid. In de aanzet zijn deze wijnen gemaskeerd door stevige tannines die zuiverder worden gedurende de rijping en een kwaliteit vertonen die zeer zeker het wachten waard is. De verspreide wijngaarden domineren hier en daar het Bairrada-landschap. Kleine boerderijen worden afgewisseld door eucalyptusbossen die de lucht vullen met een wilde mix van aroma's. De laatste jaren is men bezig om de productie van de Baga te reduceren. Dit ten gunste van de Trincadeira en Bastardo

Voor het produceren van rode wijn wordt gebruik gemaakt van Baga, Camarate, Castelão, Bastardo, Jaen, Alfrocheiro Preto, Touriga Nacional, Trincadeira, Preta en Rufete; voor witte wijn van: Arinto, Bical, Cercial Branco, Rabo de Ovelha, Fernão Pires.

De witte wijnen zijn vaak rokerig en appelachtig en worden veelal gemaakt van de druiven Bical, Maria Gomes en Rabo de Ovelha. De meeste witte wijnen worden gebruikt om mousserende wijnen van te maken.

De wijnen moeten minimaal 11% alcohol bevatten en 18 maanden op vat worden gelegerd.

 

Landkaart Bairrada


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89
Ook Premium Partner worden?

Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen