Home  »  Wijngebieden  »  Alto-Adige

Alto-Adige wijn en informatie over wijgebied Alto-Adige


Deze grote wijnstreek bevat twee gedeeltes. De noordelijke streek Alto Adige, ook wel bekend als Süd Tirol en het zuidelijke dee Trentino, welke ten noorden ligt van het Garda-meer. Deze bergachtige streek is ideaal voor de wijnbouw, door de vele invloeden van grond, water en klimaat. Dit gebied van 7400 km² heeft 476.000 inwoners.

Geschiedenis
Alto Adige is niet de orginele naam van deze regio, aangezien een groot deel van dit gebied voor de tweede wereldoorlog nog bij Oostenrijk hoorde. De inwoners van de regio waren in het begin ook niet blij om bij Italië te horen, hierdoor is ook het hele gebied twee-talig. De nieuwe generatie is echter vol Italiaans en alle wijnen vallen ook onder Italiaanse restricties.

Bodem & Klimaat
De bergen zorgen voor golvende terrassen en een hoge ligging van de wijngaarden. de ondergrond van deze terrassen bevat kalk met een alluviale bovenlaag van grind, zand en klei. Deze bodem is ideaal voor witte druivenrassen, echter zijn de blauwe druiven nog in de meerderheid. De blauwe druiven staan voornamelijk aangeplant in de warmere, wat lager gelegen wijngaarden liggend op het zuiden en zuid-westen.

Wijnen
In dit gebeid maakt men gebruik van wat aparte druivenrassen, als bijvoorbeeld Pinot bianco, Pino Nero, Lagrein Scuro en de wat bekendere Pinot Grigio. Alti Adige is ingedeeld in verschillende subregio's, die de volgende benamingen dragen. De DOC Alto Adige, DOC Santa Maddalena, DOC Lago di Caldaro en DOC Teroldego Rotaliano. Voor de Santa Maddalena is voor de DOC pergolabouw verplicht gesteld. Dit houdt in dat de ranken op een hoogte van twee meter worden geleid, waardoor als het ware een prieel ontstaat waar men onder door kan lopen.
De meeste wijnen uit dit gebied zijn harmonieus, aromatisch en bezitten een zeer plezierige afdronk.
Ook zijn de bekende druivenrassen als Gewürtztraminer, Chardonnay en Merlot aangeplant, om wat meer populaire wijnen te kunnen maken. Het hoge en koele bergklimaat met de hete zomers zorgen voor een eigen herkenbare stijl van de wijnen uit deze regio.

Landkaart Alto-Adige


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77
Ook Premium Partner worden?

Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen