Home  »  Wijngebieden  »  Alicante

Alicante wijn en informatie over wijgebied Alicante


Alicante , de meest zuidelijk gelegen D.O . in de provincie Valencia , wordt onderverdeeld in twee subzones. De eerste subzone ligt rond Denia , aan de kust, ten noorden van Benidorm  , en is gespecialiseerd in de likeurweijn van de moscatel druif. De andere zone, 'Subzona Clásica' genaamd, ligt in de stad Alicante zelf en in een groot deel ten westen van de stad, en grenst aan de D.O .'s Jumilla en Yecla (in Murcia ), Almansa (in Castilla-La Mancha ) en de subzone Clariano van de D.O . Valencia.

Het wijngebied omvat ongeveer 17.000 hectaren aan wijngaarden, die worden beheerd door cooperatieve bedrijven.
Alicante vertoont veel overeenkomsten met de naburige wijngebieden van de Levant: er groeien dezelfde druiven (vooral merseguera en monastrell ) en de regio produceert traditiegetrouw vooral bulkwijnen op een paar vooruitstrevende Bodegas na.

Bodem & Klimaat
De grootste zone ligt ten westen van Alicante. Het terrein is bedekt met lage heuvels, brede valleien en plateau's. Naast klei komen ook zand en kalk voor. De wijngaarden bevinden zich op 500-600 meter hoogte. De wijngaarden aan de kust genieten een mediterraan klimaat dat meer continentaal wordt al naargelang ze meer landinwaarts liggen. Het is meestal droog, met iets meer vochtigheid in de noordelijke subzone aan de kust, en de gemiddelde temperatuur varieert van 13ºC in het noorden tot 18ºC in het zuiden. In de subzone langs de kust valt er gemiddeld 500 mm regen per jaar, in de hoofdzone is dat slechts 300 mm . De zon schijnt gemiddeld zo'n 2.400 uren per jaar.

Druiven
Het grootste deel van de aanplant bestaat uit de blauwe Monastrell (net zoals in Jumilla en Yecla). Deze wordt gecombineerd met Garnacha en Tempranillo en er wordt veel gebruik gemaakt van houtrijping. Er wordt ook geexperimenteerd met Cabernet en met Bobal. Bij de witte druivensoorten vindt men de druiven Merseguara, moscatel Romano, Verdil en Airen.

Landkaart Alicante


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055
Ook Premium Partner worden?

Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen