Home  »  Wijngebieden  »  Algarve

Algarve wijn en informatie over wijgebied Algarve


Algarve is een wijngebied in het zuiden van Portugal. Het gebied ligt langegestrekt langs de kust. Over het algemeen komen uit het Algarvegebied eenvoudige witte en rode wijnen. De wijnen uit het deelgebied Lagoa wordt tot de beste van de Algarve gerekend.

Geschiedenis
In de afgelopen 50 jaar is het aantal wijngaarden in de Algarve dramatisch gedaald. De wijngaarden werden verdreven door de citrusvruchtenplantages, golfbanen en hotelcomplexen. In samenwerking met de Wijnbouwcommissie van de Algarve zijn de wijnbouwers begonnen met het opnieuw planten van wijngaarden en hun wijnkelders en productiemethoden te moderniseren. Hun doel is om de kwantiteit en de kwaliteit van de wijnen te verhogen.

Sir Cliff Richard is hier begonnen met het produceren van zijn eigen wijn. Sommige van Portugals beste wijnmakers gaan meer aandacht besteden aan de producenten in de Algarve.

Bodem & Klimaat
Het klimaat van de Algarve is eigenlijk te warm om wijn te produceren. Er heerst een mediterraan en zeer mild klimaat, ook in de winter. Er valt weinig regen en het aantal zonuren per jaar is hoog. Hierdoor zijn de druiven zeer suikerrijk. De bodem van de Algarve bestaat voornamelijk uit zand met wat grind gelegen op een rotsige ondergrond.

Wijnen
De toegelaten druivenrassen voor de rode wijnen zijn tinta negra mole en castelão. De witte wijnen worden voornamelijk gemaakt van het druivenras síria (plaatselijk crato branco genoemd). Vier regio's mogen de DOC-benoeming gebruiken voor hun wijnen: Lagos, Portimão, Lagoa en Tavira. Tegenwoordig maakt deze laatste regio bijna geen wijn meer. De drie andere produceerden ca. 20.000 hectoliter wijn in 2002. Rode wijndruiven die zijn toegestaan: Negra Mole en Castelão en de enige witte wijndruif die is toegestaan is de Siria

Graciosa maakt droge witte wijnen, meestal van de druiven Arinto, Boal, Fernão Pires, Terantez en Verdelho dos Açores. Bovendien worden ook meer basale wijnen gemaakt voor de lokale consumptie. In totaal wordt er per jaar ca. 20.000 hectoliter geproduceerd.

Landkaart Algarve


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055
Ook Premium Partner worden?

Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen