Home  »  Wijngebieden  »  Alentejo

Alentejo wijn en informatie over wijgebied Alentejo


De Alentejo, ooit een uitgestrekt veld vol graan, is een groot gebied in het zuidoosten van Portugal en ligt niet ver van de Spaanse grens aan de rivier de Taag. Het gebied bestaat uit circa 13.000 ha wijngaarden. De regio is het meest bekend om zijn rode wijnen, maar met behulp van stalen tanks en temperatuurgecontroleerde gisting en opslag, lukt het de producenten ook om goede witte wijnen te maken. 

Het landschap is er dor, droog en rotsachtig. Men vindt er tevens de kurkeiken, olijfbomen en tarwevelden. In mei, voordat de droogte en de hitte van de zomer is toegeslagen, is de Alentejo opvallend groen en mooi. Het landschap is heuvelachtig en het zijn vaak deze hellingen die de wijngaarden hun naam geven. Die beginnen steevast altijd met Monte ("heuvel"of "berg"), in tegenstelling tot de wijnen uit het noorden van Portugal die meestal beginnen met het woord Quinta. 

Geschiedenis
De meeste toeschouwers zijn het eens over het feit dat de Portugese wijnrevolutie in de Alentejo begon. Vanaf het moment dat het land bij de EU kwam, is er veel geld geïnvesteerd in zowel de wijngaarden zelf als in de productiemiddelen. Door het grote succes van Herdade do Esporão kwam de productie van kwaliteits wijnen op gang. Inmiddels worden de wijnen uit deze streek ook in Portugal het meest gedronken

Bodem & Klimaat
Het landschap van de Alentejo is dor, vlak, droog en rotsachtig. Over het algemeen is de bodem veelal garniet en leem. Door het warme klimaat, 34-35 graden in de zomer, hebben de druiven de neiging om te overrijpen waardoor ze een gebrek aan zuren hebben. Hierdoor worden de druiven vaak begin augustus al geoogst.

De wijnen
De Alentejo is verdeeld in acht subregio's: Portalegre, Borba, Redondo, Vidigueira, Reguengos, Moura, Évora en Granja/Amareleja, ieder met verschillende microklimaten, grondsoorten en voorschriften. Echter, alle wijnen worden gelabeld als Alentejo DOC. Elke subregio heeft zijn eigen coöperatie, en deze hebben al sinds oudsher een grote invloed op de wijnen van de Alentejo. 

Tegenwoordig genieten de wijnen een goede reputatie en worden in Portugal verkocht voor tamelijk hoge prijzen. De Alentejo heeft aanzienlijk de aandacht getrokken van de wijnpers over de hele wereld vanwege zijn imposante kwaliteitswijnen, waarvan er vast en zeker meer zullen volgen.

De belangrijkste druivensoorten voor rode kwaliteitswijn zijn Periquita, Aragonês (Tinta Roriz/ Tempranillo), Trincadeira, Alicante Bouschet en de Touriga Nacional. Ook Cabernet Sauvignon en Syrah wordt aangeplant. Voor witte kwaliteitswijn zijn het de Roupeiro, Perrum, Arinto en Antão Vaz. De Arinto bekent uit de streek Bucelas wordt hoofdzakelijk gebruikt vanwege zijn hoge zuurgraad.

Er wordt 60% rode en 40% witte wijn gemaakt. Het alcoholgehalte is minstens 11%, maar 14% is normaal. De beste wijnen van Portugal komen uit Bucelas en de Douro. De beste rode wijnen uit deze streek zijn de Esporão garrafeira Private Selection, Torre do Esporão, Mouchão, Mouchão Tonel 3-4, Pera Manca en de Marques de Borba reserva. Met name de Mouchão Tonel 3-4 kan worden gerekend tot de top van de wijnwereld met een exceptionele rijpingspotentieel van 40 tot soms meer dan 50 jaar.

Landkaart Alentejo


Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89
Ook Premium Partner worden?

Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen