Home  »  Druiven  »  Shiraz

Shiraz druif


De Shiraz druif is een druif van Franse oorsprong, waar hij 'syrah, wordt genoemd. De Shiraz geeft vaak elegante en levendige wijnen, met een typisch gerookt aroma, kruidig, met zwarte peper, menthol, kaneel, anijs, fruitig (zwarte bessen, frambozen, kersen), pure chocolade, koffie, rozijnen en vanilletonen. De Shiraz laat zich goed mengen met Cabernet Sauvignon en Cinsaut. Syrah is de druif van de grote Rhônewijnen, Hermitage en Côte Rôtie inbegrepen.

Historici opperen dat de Syrah afkomstig is uit de stad Shiraz in Iran. Oude Griekse zeevaarders brachten de wijnstok naar het westen en hij groeide in Zuid-Frankrijk voordat de Romeinen arriveerden. Naast Frankrijk wordt de druif met veel succes toegepast in Australië, Californië en Zuid-Afrika waar deze onder de naam Shiraz op de markt komt.

In de wijngaard
Syrah groeit gemakkelijk in warme klimaten en de oogst is betrouwbaar en behoorlijk groot. Hij vormt een uitdaging voor wijnmakers als hij puur wordt gebruikt. Voor alledaagse wijnen wordt de Syrah gebruikt als cépage améliorateur, om smaak te geven aan een mengwijn. In Zuid-Frankrijk werd de aanplant aangemoedigd met subsidies, zodat de rokerige, rijke accenten van Syrah kunnen worden aangetroffen in vele vin de pays van de Provence.

Als de Syrah puur wordt gebruikt, moet de wijn zorgvuldig gemaakt worden, liefst met rijping op eik. De Hermitage, die hoge prijzen kan halen is hier een goed voorbeeld van. Een grote Syrah-wijn kan even lang leven, even complex en even duur zijn als de beste Bordeaux. De relatie met Bordeaux is erg oud : een eeuw geleden werd Hermitage gemengd met Bordeaux, om de Bordeaux meer kleur en smaak te geven.

Foto's Shiraz

Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055
Ook Premium Partner worden?

Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen