Sagrantino is een blauwe druivensoort en bestaat volgens sommigen al sinds de Romeinse tijd en andere zeggen dat de Franciscaanse monniken de soort in de Middeleeuwen hebben ingevoerd. De druif gaat in ieder geval al heel lang mee, maar heeft zich nooit verder verspreid dan Italië. De druif heeft een dik vel, geeft kleine trossen en druiven en heeft veel kleur, tannine, suikers, extracten en aciditeit. Sangiovese geeft intense wijnen met veel fruit een wat rokerige smaak en wordt ook gebruikt om zoete wijn van te maken.
Er zijn slechts drie DOC(G) wijnen die Sagrantino bevatten en ze heten allemaal Montefalco. Toch is er wel verschil. Montefalco Sagrantino is een DOCG en gemaakt zoals elke droge rode tafelwijn. Hij heeft een diep rode kleur, veel tannine en is droog. Montefalco Sagrantino Passito (DOCG) is gemaakt van gedroogde druiven op de "recioto" manier en tot slot de Montefalco Rosso DOCG. Dit is een blend van de Sangiovese, Sagrantino en andere druiven. Het is ronde wijn met minimaal 12% alcohol.