Home  »  Druiven  »  Arneis

Arneis druif


Arneis is een Italiaanse druif waarmee voornamelijk droge wijn wordt gemaakt in de Piemonte regio. De kwaliteit loopt nogal uiteen maar op zijn best is het een verfrissende wijn die na twee jaartjes kelder zachter wordt en dan een aangenaam nootachtig aroma krijgt. Mist soms wat zuren en is absoluut geen bewaarwijn, maar evolueert soms verrassend bij een iets langer contact met zuurstof.

Omwille van zijn dunne schil moeilijk te kweken (arneis betekent in het lokale dialect moeilijk of koppig). Tegen het midden van de 20e eeuw zo goed als verdwenen en herontdekt door Alfredo Currado. De schamele restanten waren toen bekend als nebbiolo blanco en werden zoet gevinifieerd of gewoon bij in het vat nebbiolo gegooid. Currado ontdekte in oude teksten dat de wijn ooit een erg goede naam had en vroeg aan een parochiepriester om zijn parochianen te vertellen dat hij na de zondagmis hun nebbiolo bianco wou opkopen.

Een vijftigtal parochianen reageerden en brachten per kar, fiets of te voet hun druiven en hiermee werd de eerste droge arneis sinds decennia gemaakt, eigenlijk zelfs per ongeluk omdat Currado eigenlijk een zoete wijn wou maken. Momenteel is er 580 ha aangeplant en de Roero Arneis verwierf onlangs zelfs DOCG status.

Typische aroma's: perziken, peren, noten, groene appels, bloemen, zoethout, amandelen, kruiden.

Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89
Ook Premium Partner worden?

Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen